onsdag 2 oktober 2013

Liten, karaktärsfull (1)Du går längs de förnämligt iordningställda bryggorna i vassen. Sistnämnda växer mer än manshög, så sikt åt sidorna reduceras till någon meter. Eftersom vassbältena är enorma inses lätt att här kan hur mycket fågel - och annat oxå - gömma sig. Så i högre grad än vanligt måste man förlita sig på hörseln. Skäggmes låter pschin-dschick-tschrääh. Enligt min handbok. I alla fall hörs de, med lätt igenkännbart läte.Så långt kommen kanske bäst är att stå stilla och låta fåglarna komma till dig. Förmodligen är de redan där. Betraktar dig från någon meters avstånd, inne i vassen Med lite tur kan man se ett vasstrå röra sig mer än andra. Där! Där sitter den ju. Nu gäller det att fotografiskt gräva fram den ur djungeln. En hane. Solen lyser från motsatt håll men vassridån utgör god reflektor.

Väl så här pass nära är fåglarna inte särskilt rädda. Man står så stilla man kan, håller andan och det enda som hörs förutom fåglarna är kameraslutarens smattrande. Det - om något - är god indikation på skäggmesens höga stresströskel; att den inte bara drar på direkten.
Genom att vara på just det här stället tidig morgon släpper Tåkern äntligen loss sitt fågelliv. För denna gång. Förutom gänget med skäggmes påträffas kärrhök, fiskgjuse, blåmes, talgoxar mm. Räv, rådjur och tusentals sothöns och svanar. Mäktigt.
En ytterligare egenhet bjuder den här lilla fågeln på. Den kan se härligt morgontrött ut. Som om den helt yrvaket plirar ut från sömnen ffg under dagen. Ungefär som fotografen, då.

7 kommentarer:

 1. Underbara bilder på den fina fågeln! Vet inte om den finns här...

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder på en vacker fågel. Såg själv skäggmes för första gången nu i somras, mycket trevlig liten fågel.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Den är så vacker, hoppas man kan se den en vacker dag.
  Jättefint fångat!

  SvaraRadera
 4. Vilken kanonbra inlägg med dessa jättefina fågelbilder! Genom att klicka upp bilderna till fullformat blir de riktigt njutbara.
  Ha dä fortsatt gott!
  /SA

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig morgon du haft :)
  Och vilka underbara bilder du fick med dig hem också.

  SvaraRadera
 6. Underbart att läsa...skäggmesen är en av mina favoriter...GRATTIS...men ack så svår att få tag på här i våra trakter...men jag har bilder men vill gärna ha lite fler...! ;-)

  Steffe som är på Öland sen i måndags och drar hem idag...

  SvaraRadera
 7. Åååh skäggmesen är så vansinnigt vacker och jag har inte lyckats se någon.Det ser nästan ut som om den går på styltor.De två första bilderna visar verkligen hur vacker den är.I Danmark hålls den i fångenskap och går att köpa på fågelmarknader.
  //Kicki

  SvaraRadera