torsdag 3 oktober 2013

Kronvilt i jakttiderDen här bilden har jag haft ett tag på mitt (PC-) skrivbord nu. Kanske för den berättar något om kronviltets kynne i allmänhet, handjurens i synnerhet.
Situationen utvecklades blixtsnabbt. Såg rörelser bakom enbuskarna, hann gå ner på knä på vägen - som egentligen är en träningsbana för travare - och ut kom den här prydlige killen. Såklart han ser mig direkt, ändå lägger han inte benen på ryggen. Istället vädrar han misstänksamt. Som om min lukt kunnat utvisa om jag är vän eller fiende. Fiende, ja. Det stolta, på samma gång tragiska karaktärsdraget är att dessa kolosser nog inte tycker de upplever så mycket fiendeskap i naturen. De känner sig som kungar och verkar tycka att biltrafik självklart har väjningsplikten. Tyvärr räcker deras föreställningsförmåga vidare inte till att för skydda sig mot jägare. Jag har haft otaliga träffningar med kronvilt i området och gör man tankeexperimentet att kameran utbytts mot bössan, hade jag nog vid det här laget själv kunnat utrota stora delar av beståndet. Glöm att det skulle finnas någon grad av sport i jakten på dessa. Köttanskaffning måste vara drivkraften.

5 kommentarer:

 1. Ja inte kan det vara så mycket sport i skjuta så icke rädda djur :(
  En fråga, blir du aldrig själv rädd när du är såpass nära dessa hjortar jag menar dom kan väl vara rätt aggressiva nu på höstkanten? Och med dom hornen kan dom göra stor skada. I övrigt en härligt mustig bild med lite dimma i bakgrunden som blir så fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rädd, nej. Faktiskt kan jag inte erinra mig något överfall här hemma på människa med kronvilt i blå ringhörna. De skulle säkert kunna springa på t.ex en barnvagn och skada "innehållet". I USA är det - såklart- lite annorlunda med hjort inne i samhällen på ett sätt som inte förekommer här. Kanske du såg nåt åt det hållet på din Amerikaresa, förresten?
   / Klas

   Radera
 2. Otroligt härlig bild. En av dina absolut bästa på hjortarna. Tack för att du inte bara behöll den på skrivbordet!

  SvaraRadera
 3. Enormt bilde!Jeg er glad jeg slipper og være jeger og kan bare nyte disse skapninger!

  SvaraRadera
 4. Skön bild på denna fina herren!
  Gillar den sköna höst färgerna och att du lyckats frilägga den så bra. Mycket snyggt jobbat!

  /Erik

  SvaraRadera