torsdag 24 oktober 2013

Domherre och en bön om assistansHJÄÄÄLP !
Jag behöver ert stöd, nu mer än någonsin. Saken är den att att jag anslöt en HDMI-kabel mellan TV och bildskärm i ett fåfängt försök att kunna spela upp bilder och filmer från PC på den stora skärmen. Det gick nu inte alls - ganska förutsägbart, eller hur? - men nånting hände med skärmens inställningar. Bilden tycks mig för ljus om kvällen och för mörk om dagen.  Jag har kalibrerat om många ggr, men gillar inte riktigt vad jag ser.
Detta ber jag läsarna om : Om någon tycker att min fotografiska stil ändrats åt något eller andra hållet. Skriv gärna ner detta som kommentar. Själv saknar jag en del svärta så det är kanske inte omöjligt att mina nygjorda bilder - inte tagna än - på era skärmar kommer att se mörkare ut än vanligt. Var snälla och skriv ner det i så fall, även om ni tycker färgskiftningar plötsligt börja uppträda. Tack så hemskt mycket på förhand. Kanske en bagatell för andra, men viktigt för mig själv.
Här kommer två bilder som jag ändrat efter haveriet. Nu tycker jag att de ser hyfsade ut? Lite detaljer finns kvar i det svarta som samtidigt inte känns gråanstruken. Hur ser det ut på era skärmar? Är det svarta helt blocksvart utan detaljer, känns bilden "tungt" mörk? Otroligt tacksam om ni vill delge era intryck.

En domherre satt längst upp i rönnbärsträdet. Den satt kvar när jag gick därifrån. Kanske den tyckte att skyddsavståndet var OK. Jag ville inte flytta mig närmre, för trädet står mitt inne i jakhagen med 20-talet djur ute. Man kan se att den duktigt ätit upp, kvar på grenen finns bara de tomma skalen....
Kanske den blivit salongsberusad på bären, kanske den struntade i mig. Hur som helst lät fågeln mig ta en en serie bilder på sitt skrovmål på rönnbär. Verkar inte tycka de är sura, inte alls.

8 kommentarer:

 1. Först och främst fina bilder,riktigt höst om bilderna har aldrig fått någon bild på domherre själv.
  Eftersom jag själv kalibrerat min skärm förra veckan så kan jag säga vad jag tycker.
  Bilderna ser bra ut, översta bilden på huvudet den är väldigt svart, men jag ser nyanser ändå.
  Den understa där är mer nyanser i det svarta.
  Sen ligger ljuset ganska kraftigt på fågeln och då blir kontrasterna hårda.
  Vi ses på tisdag 16.

  SvaraRadera
 2. Hej Klas! Är ingen expert på det här med skärmar och kalibrering men jag det jag ser...
  Hos mig är bilderna helt perfekta i uppförstorat format. Detaljerna i och kring ögat på den undre bilden kommer fram hur bra som helst.
  Hoppas att du får ordning på grejerna så att du är nöjd.
  Ha en fin helg!
  /SA

  SvaraRadera
 3. Tack för svar! På jobbskärmen ser det oxå hyfsat ut, så jag får nog tagga ner lite. Tyckte först att bilderna - mina och andras - kom för jäkliga ut. Kanske jag hittat tillbaka, då. Tack än en gång, bloggvänner!
  / Klas

  SvaraRadera
 4. Hei Klas!Jeg syns bilde nr 2 ser friskest ut!Men de er fine begge to:))Jeg hører det er mangen som klager på blogger sine farger av våres bilder når de blir lastet opp på bloggen.Men ikke vet jeg hvordam det er med den HDMI kabelen..har nettop kjøpt en slikselv..så har lite greie på det.
  Jeg syns mine bilder ble så fantastisk uskarpe og stygge i fargen etter å ha lastet opp her inne og også lite fornøyd med Nikon D3200.Så jeg selgte det til en god pris.Var noe greier inne på sensoren som ikke jeg fikk vekk..Dem sa det ikke hadde noe å si for bildetkvaliteten ,men det irriterte meg grenseløst å se små flekker.Så nå er det tilbake til mobilsnapshot inntil videre.

  Takker for fin kommentar hos meg.Du må ikke tro eg er supersprø med den fuglen..Er bare litt :)))))heheh..

  Vennlig hilsen Anita fra Vestlandet Norge!

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder på domherren i en fin höstlik bild. Håller med dom andra det ser mycket bra ut med kalibreringen, men som Ingemar säger så ligger ju ljuset på rätt kraftigt också med följden av rätt kraftig kontrast.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar vad jag ser i domherrebilderna, både motiv/komp men även färger. Som INgemar säger är domherresvärtan verkligen svart, men jag tycker inte den är för svart. Tycker tvärtom att bilderna överlag (det blåa mm) upplevs både ljusare och bättre än många av dina andra bilder som ofta tenderar gå mot det mörka - om detta har med samma sak eller inte låter jag vara osagt. Men mycket trevliga bilder har du! Själv var det över en månad sedan jag hade tid att ge mig ut i naturen med kameran, men snart nog hoppas jag få tid igen. :)

  SvaraRadera
 7. Hej Klas, ser att du redan fått hjälp och jag kan bara hålla med bilderna är mycket fina. På min skärm är det svarta i bild nr 2 mörkare och jag ser mer toner i det svarta i ettan.
  Hoppas det har löst sig, ska ha det i åtanke då jag kollar in dina kommande inlägg.
  Vill också tacka så mycket för dina härliga kommentarer, uppskattar ditt engagemang mycket.
  Hälsn
  Monica

  SvaraRadera
 8. Hej Klas, ser att du redan fått hjälp och jag kan bara hålla med bilderna är mycket fina. På min skärm är det svarta i bild nr 2 mörkare och jag ser mer toner i det svarta i ettan.
  Hoppas det har löst sig, ska ha det i åtanke då jag kollar in dina kommande inlägg.
  Vill också tacka så mycket för dina härliga kommentarer, uppskattar ditt engagemang mycket.
  Hälsn
  Monica

  SvaraRadera