tisdag 22 oktober 2013

Dovvilt i trafiken (1)Vi har väl alla varit med om det. Ur halvmörkret 30 meter framför bilen vi kör i sig reser sig plötsligt ett större djur upp, kastar sig ut på vägen. Vi bromsar och blundar, hoppas, hoppas... Hittills har jag klarat mig hyggligt. På minuskontot finns dock ett par harar. Hittills i år har totalen inrapporterade överkörda djur överstigit 31.000 olycksdrabbade, varav - står det i samma statistik - fler än 24000 rådjur. Skrämmande siffror från Viltolycksrådet. Dovhjort ligger bättre till, men förekommer så klart inte heller i lika stora kadrar.

Hur klarar sig då "mina" djur? Tja,  Skåne är mycket viltrikt, har kraftiga trafikförflyttningar varje morgon och kväll på många, många vägar. Det är som det är. Kasst, alltså. Man kunde ju annars ha hoppats att generationer vilt bättre kunde lärt ut varandra efter att vi människor nu kört bil i mer än 100 år. Men bilden, då? Kanske en glimt i allt mörker? Hinden ser så förståndig ut, står så fint vid sidan om vägen? Tyvärr, som vi ska se i senare inlägg.

3 kommentarer:

 1. Verkligen inte kul att köra i mörker när man vet att något stort kan stå eller hoppa upp på vägen, men som tur är att många vägar har viltstängsel. Annars så skulle det väl vara rena slakten där ute :( Har inte heller råkat utför något värre en någon stackars hare och hoppas att det inte blir värre en så. Fin bild på hjorten med bilen i bakgrunden, den ser ut att tänka vilket hot är värre fotografen eller bilen.

  SvaraRadera
 2. Tänkvärda ord, nu när mörkret kommer. Har ännu klarat mig fint, har dock sett älgolyckor på nära håll, riktigt otäckt. Bar försiktiga titta på kanterna och lita inte blint på att viltstängsel fungerar. Älgar hoppar över viltstängsel om de vill. Fin bild som borde gå att få sålt till trafikverket. Gillar den mörka känslan i bilden, riktigt bra gjort att få fram den.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Kanonbild! Jag är ju van att ligga ute på våra vägar tidig morgon på väg till jobbet. Man har ju ögonen i kanterna hela tiden...
  Än så länge har jag kunnat bromsa och göra undanmanöver.....

  SvaraRadera