måndag 6 januari 2014

Fint besök igår
Inläggets alla bilder är från fågelmatningen utanför vardagsrummet och tagna genom ett fönster där. Översta bilden visar ett exempel på tilltänkta offret. Pilfinken begrundar sin tid på jorden där varje flytande sekund kan bli dess sista. Attacken sker ljudlöst från ovan. Även om jag ännu inte sett den rullas upp med egna ögon. Hur skulle vi människor fungera med ett sådant svärd bildlikt talat hängande i tunn tråd ovanför oss ?Hade tills igår flera gånger sett sparvhöken landa vid matningen. Eller bara kretsa runt. Småfåglarnas läten övergår från förnöjsamt kvittrande till långa, gälla varningsrop medan de tar skydd i buskagen. Alltid ett pålitligt tecken på annalkande fara. Men så fort kameran tas fram, eller jag bara sakta reser mig från stolen jag sitter på, är fågeln på redan på flykt. Otroligt skygg och med - just det - höksynen påkopplad. Denna gång lyckades fotograferingen pga sent kvällsljus ute och mörklagt rum inomhus. Höken hör kameraslutaren, tittar rakt på mig utan att detektera fara. Häftigt. Bilderna frihandtagnatagna med 300:at fullt öppnat, ISO 1600, ett stegs minuskompensering och ändå inte snabbare än på 1/30 s. Fick ett 40-tal bilder från fyra meters avstånd och tekniskt inga fulländade bilder ändå riktigt roliga att ha bevarade för minnet. Fotografierna är vidare helt obeskurna på höjden, så gissa om det blev tight att få med hela fågeln i sökaren ! Fågeln rör ständigt på huvudet och skärpan blev därefter. Men om dessa förhållanden krävs för att få bilder är det som bekant bara att gilla läget. Som golfspelaren där den ser sin boll ligga pluggad i värsta bunkern...

9 kommentarer:

 1. Blev väl jättefina bilder på sparvhöken!

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder, bra jobbat.Vilken underbar fågel sparvhöken är, är fascinerande när den kommer inflygande bland buskarna för att få en måltid.

  SvaraRadera
 3. - Halloj i söder.
  - Grattis till fina bilder och trevliga besök !
  En sådan utsikt från mina fönster hade jag gärna haft....
  - Ha en fortsatt trevlig dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 4. Sparvhöken är också hungrig... Fantastisk fågel.
  Trots fönster och andra omständigheter, bilderna är jättefina.
  Tack att du delar med Dig :)
  Hälsningar Halna

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder på Sparvhöken, Grattis! Kul att få se den på så nära håll också.

  SvaraRadera
 6. En riktig rysare du berättar här. Spännande så det förslår. Kul att dina bilder blev så lyckade dessutom.
  M

  SvaraRadera
 7. Sååå vacker den är!! Så roligt att du lyckades få dessa fina bilder på den :)

  SvaraRadera
 8. Läckra bilder på höken! Kul att få besök av en sådan jägare vid matningen för dig i varjefall. Kanske inte lika kul för dina mindre fjädervänner ;0). Visst blev det lite tajt upptill men tycker inte det gör något.

  /Erik

  SvaraRadera
 9. Kul möte och jag gillar verkligen sparvhöken. Elegant, smidig, snabb, effektiv. Och ganska ofta synlig även inne i stan där jag bor. Fast vid min vintermatning händer inget alls, inte ens småfåglar. Det var dåligt förra året, bara när det var riktigt kallt och snö var de här. Så får väl hoppas nu när de säger att det skall bli lite kallare...att de kommer åter.

  Inte mycket att be för med 300:a och 4 meter. Kanske att man kunde tagit på höjden, men det hade nog också blivit tight på andra håller. Tvåan riktigt skarp och fin, vackert som en saga.

  SvaraRadera