lördag 23 november 2013

Vinterfågel ?I Fågelvännen läser jag att inte mindre än 15 ägretthägrar uppehållit sig vid Hornborgarsjön. Låter helt fantastiskt, tycker jag. Även andra udda fynd som gåsgamen från i somras, ökenstenskvättan som nyligen fyllt spalterna. I min värld är gårdagens obs oxå viktig.
Nog mer än en månad sen jag siktade ägretthägern vid Klingavälsån senast. Igår var det dags igen. Vi har nu nått slutet av november, redan haft enstaka frostnätter och i mina ögon ser set inte annat ut än att här uppenbarar sig en fågel med allvarliga planer på övervintring. Eller är det kanske en av de där 15 ovan som stannar till ett par dar på väg vidare söder ut. Vem vet ?

Visst ser den exotisk ut ?


På gång att landa. Inget mangroveträsk precis. Men jag tror inte denna saknar alligatorerna det minsta. Eller andra predatorer under vattenytan. Det här exemplaret uppträder väldigt skyggt. Med sin goda syn är man identifierad som fiende på flera hundra meters avstånd och det dröjer inte mycket längre innan den är upp och iväg.
Dessa bilder togs med 700 mm brännvidd och någon är ändå beskuren till nära nog 100 %. Om hägern tänker stanna är det bara att hoppas att vintern fortsätter som nu. Går det att stödutfodra dessa ? Intresserade hittar obsen på Svalan.

4 kommentarer:

 1. - Halloj i söder.
  - Snygg bildserie på Hägern !
  - Ha en fortsatt trevlig helg !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 2. Skygga och vackra, javisst, men dansösen här ovan bjöd visst in dig till en vinterbalett...man kan ju dansa på var sitt håll:)
  Var hos svärföräldrarna vid hornborga för en månad sedan, hörde talas om ägretterna...men inte ens en liten långbening...bara svanar och åter svanar:)

  SvaraRadera
 3. Ja det er helt utroligt att disse er komt til dere.Tror de kansje overvintrer♥Jeg har funnet en ny Gråhegre idag♥Utroligt mangen av dem.De er jo stand fulger så skal bli artigt å se til dem i vinter♥Takk for fint og innholdsrikt innlegg som alltid Derhunter:))

  SvaraRadera
 4. Det är en vacker fågel, skulle ägretthägrar överleva en vinter i Sverige? Ifall nån skulle stanna så är ju kamoflaget i den vita fjäderdräkten ett plus för den om vintern blir vit och rovdjuren går hungriga..

  SvaraRadera