onsdag 6 november 2013

Liten, snabb, dold i skugganHar sett den ett par gånger denna höst. Innan man uppfattat den karaktäristiska stjärten är det lätt att tro här fotograferar jag kungsfågel. Så liten är den. Som den syns aktiv mest i bottenvegetation är den oxå lika svårfotograferad. Så ffg i denna blogg : Låt mig få presentera Gärdsmygen!
Kvick, sitter stilla på samma ställe ungefär lika länge som trädkryparen. Och alltid dessa grenar. Från början var målet att finna pungmesen, där kammade jag noll. Men intill björkstammen där borta? Något litet, mörkt hoppade runt. Stjärtens knyck avslöjade fågelns namn redan i sökaren (hmmm, jag kanske håller på att bli lite bättre på detta?). Ner på knä. Den sura marken gör jeansen dyngvåta. Av detta märker jag intet. Får knappt tio rutor innan fågeln drar vidare. En enda med skärpa på rätt ställe och utan allt för mycket grenar. Jag tycker att växtdelarna ska få vara med. De utgör ju ändå fågelns närmiljö. Sen härskar mörkret därnere, på marknivå. Har himla tur med den där diagonalt löpande högdagern som väl är björken, tror jag. Som om fågeln ändå ville skänka bort denna enda bild. I boken står det om denna art att ogärna sitter den så här exponerad när den sjunger. He,he. Har inget minne av någon sång, ens varningsljud. Kamerans spotfokus grävde fram gärdsmygen ur gömmorna.

8 kommentarer:

 1. Hej
  Fin bild, lite smygkänsla i den på nå vis :)
  Jag tror att jag såg en Gärdsmyg idag men är inte helt säker.
  Idag var första dagen med nya kameran, titta gärna in och se hur det gick?

  SvaraRadera
 2. Superfint komponerat...fotocirkel igår igen. nu har vi bara 3ggr kvar, lite trist. De sista 2 ggr skjuter vi upp till februari o tar det på lördagar. Då ska vi ut och fota tillsammans. En resa till Öland hela gänget är planterat med.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra bild av denna snabba rackare, vi har rätt gott om dom här men jag har aldrig lyckats ta mig tillräckligt nära för ett foto. Dom sjunger otroligt kraftfult för att vara en så liten fågel.

  SvaraRadera
 4. Så kul med en ny fågelbekantskap! Jättefin :))

  SvaraRadera
 5. Fin bild på smygen...nä, de där är inte lätta men du fick EN bra bild i alla fall! Tumbs up...!

  Steffe

  SvaraRadera