tisdag 22 januari 2013

Varning!Vråken  kom fram snabbt och bilden kom ut mörk. Nej, det var inte månljus, bara 2 stegs oavsiktlig underexponering. Det hade det goda med sig att fågeln blev skarpt återgiven i rörelsen. Så vad gör man? Jag lättade upp skuggorna under vingarna så gott jag tyckte det gick. Sedan gjorde jag det förbjudna. Den lilla högdagern  i  vänstra övre hörnet skuggades/pjattades fram och bilden blev genast bättre, tycker jag. Detta är ju fusk i den mån att högdagern inte alls fanns i verkligheten. Men detta är gammalt fuskande som lätt kunde ha utförts i det våta/analoga mörkrummet och alldeles säkert har det skett många gånger på många händers bilder. Ett etablerat fuskande, s a s. Med rejäl varningsskylt är det i mitt tycke OK att publicera bilden. Tala gärna om vad ni tycker.

9 kommentarer:

 1. Vackert - svårexponerat men bra teckning i vråken! Jag tycker att buskaget nere till höger bidrar mer till bilden än "fuskhögdagern" uppe. Svårt att säga hur mycket bättre bilden blev av den, men i mitt tycke marginellt. Om det är ok? Ja - det tycker jag. Framförallt om man säger att man har gjort det!

  Själv fick jag en havsörn på sensorn idag. Det var ett tag sedan :o)

  SvaraRadera
 2. Tycker det blev snyggt , helt ok!

  SvaraRadera
 3. Helt ok att pjatta fram en högdager, speciellt som du talar om det. Sen kan jag också tycka att det kanske i detta fall inte tillför så mycket.

  SvaraRadera
 4. Enligt mitt tycke så tycker jag högdagern i vänstra hörnet stör för mycket.Ögat dras mer ditåt än mot motivet.Jag tror bilden hade blivit lugnare och mer harmonisk utan.Tycker dessutom tallen tillför mer.
  F.ö är bilden skarp och fin.Brukar alltid överexponera mot himmel mörka dagar men du menar att en underexponering funkar oxå.Intressant tips.
  //Kicki

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att den fram pjattade högdagern tillför lite mera liv i bilden. Tror att bilden hade blivit plattare oc tråkigare utan den. Det är helt ok att göra dylika modifieringar om man är öppen med det och talar om det, vilket du gjorde.

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Visst är det ok, särskilt när du berättar att du har fixat.
  Hur som helst så är det en mycket bra bild.
  Ha det gott!/SA

  SvaraRadera
 7. Att fuska i pytteskala är ok ibland, i efterhand, med ljus och mörker, kontrast, eller beskärning. Så jag tycker det kan vara helt okaj! Att förändra för mycket blir förstås fel men jag tycker ändå din bild ser "naturlig ut", ser inte ut att vara förändrad :-)

  SvaraRadera
 8. Fin bild trots att den blev mörk. Om du inte hade skrivit något om högdagern så hade jag inte tänkt på det...Men eftersom jag nu vet och du frågar, så tycker jag nog att det varit bättre utan den ljusa fläcken... :) men smaken är som baken :))

  SvaraRadera
 9. Hel ok...jag fipplar också med mina bilder så till vida att jag tar bort sånt som jag missat vid verklighetens photoshop...alltså ligger det en plastpåse i bilden som jag glömt tagit bort när jag tog bilden så shoppar jag bort den...helt ok tycker jag...och sen är det ju det egna tyckandet vad gäller bildens estetiska värde som är det primära om man gillar bilden eller inte...sen om fler gillar så är det ju bonus...ja...ungefär så...

  Steffe

  SvaraRadera