måndag 28 januari 2013

Likt en svan över mörka vattenTankarna virvlar runt i skallen skallen. Tänk att du befinner dig i ett brinnande, rökigt inferno. Alla sinnen inriktade på en enda sak. Komma ut och överleva. Bara det. Där! Du är nästan framme vid utgången, du klarade det! Men. Någon tar tag i dig, skriker något ohörbart i örat. Du stretar emot, men sitter fast, kommer inte framåt. Till sist lyckas du slita dig loss, men bakom ligger travar av döda människor som aldrig kom fram i den uppstannade kön.
Vilken mardröm jag nyss hade! Men för andra bitter verklighet. Jag är själv i säkerhetsbranschen och undrar om tragedin i Brasilien hade kunnat hända oxå i Sverige? Svaret är nog tyvärr ett ja. Profit går före människoliv och det skulle inte förvåna om nödutgångarna oxå här hemma i många fall är låsta. Tvärtom, egentligen blir jag positivt överraskad om de inte är det. Hur många av oss kollar detta innan vi sätter oss till bords?
// Tanken med bloggen är inte att kommentera dagsaktuella händelser men jag kände att i detta fall måste något få pysa ut.

4 kommentarer:

 1. Har inte läst om det, men hört det på tv:n. Dyster tragedi, får mej att tänka på discoteksbranden i göteborg.

  SvaraRadera
 2. Som föregående skriver; Det har redan hänt i Sverige vilket bara det är för jävligt. Att det hände i Brasilien nu och i något europeiskt land om det var förra året eller förra igen gör det inte bättre. Det är helt enkelt som du säger, profiten går ofta före. Är också i säkerhetsbranschen och vid en kontroll i en bowlinghall så var det snyggt skyltat med både neonstripes i marken och sedvanliga nödutgångsskyltar. Cirka 50 meter lång korridor. Nödutgången en sådan som man kan trycka på ett lås så öppnas dörren. Dock tyvärr ett tjockt galler med feta hänglås på insidan... så man skulle väl förvisso kunna öppna dörren för att få luft - och ge branden syre - lagom till man brändes ihjäl.

  Som du säger är det en tanke, en så enkel sak som ett restaurangbesök. Var finns nödutgångar? Är de blockerade? Går de att öppna?

  Många tankar som väcks. Viktiga sådana.

  Tack för påminnelsen.

  Bilden då? Tycker svanen, som jag ser som en klok fågel som alltid är på sin vakt, gör det hela signifikant, i den lugna men mörka sjön/vattnet manar hon till eftertanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Martin för de kloka orden.

   Radera
 3. Mycket mycket tragisk händelse :( samma här att branden i Göteborg dök upp i minnet.
  Bilden är väldigt fin med sitt blå, svart skimrande vatten runt den vita svanen och som pricken över I:et mycket fint solljus på huvud, hals och kropp.

  SvaraRadera