fredag 18 januari 2013

Nygammalt
En bra sak - som tidigare framförts i dessa spalter - kan vara att återvända till gamla bildfiler och fräscha upp med ny programvara. Mikrokontrast, vitbalans blev enligt min mening klart förbättrade här och nygamla bilder tål mer uppskärpning. Dessa på jordugglan är förvisso inte visade tidigare. Kan inte jämföras m a o. Bara jag som har facit framför mig, hi,hi. Så ni får lita på mitt omdöme. Lite grann av känslan att fotografera med ny kamera är det. Och det blir billigare så.

13 kommentarer:

 1. Ja verkligen snyggt....hoppas på att få möta en uggla, ett av mina mål ju...nä nu är det sängdags! ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Grymt snygga bilder på jordugglan! Snyggt behandlade färger kontraster etc är på topp. Fastnade för den första bilden som står ut lite jämfört med andra bilder jag sett på jordugglor. Ny mjukvara? Vad kör du för mjukvara nu?

  /Eril

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Erik! Jag uppgraderade råfilskonverteraren, från Capture One 6 till 7. Redan 6:an var bra och då var dess föregångare ändå kanske klassens bästa. Det händer saker i dessa program hela tiden, tycker jag. I somras fick jag en gratis uppgradering av brusreduceringsprogrammet Noiseware Professional. Bara det steget s a s förnyade kamerasensorn en generation, i alla fall i mina ögon.

   Radera
 3. - Halloj i söder.
  - Riktigt fina bilder Klas. Vilken skärpa !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder på jordugglan är det hur som helst! :-)

  SvaraRadera
 5. Tycker det är två kalasbilder, och även om de kanske blivit bättre med ny programvara kan ju råmaterialet inte ha varit hur uselt som helst, för man kan ju inte bygga en ny Ferrari av rostiga spikar hur skicklig bilbyggare man än är. Bra skjutet, bra redigerat, och tack för att du delade med dig till oss.

  Vilka funktioner i Capture One tycker du är de bästa för redigering av denna bildtyp, är det microkontraster som är det nya för vitbalans borde funnits redan innan - eller är det nya implementeringar av funktionerna i den nya versionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin ! Senaste uppgraderingen har en helt ny "motor" - vet inte riktigt vad som menas med detta - så alla gamla filer byggs först om när man öppnar de filerna. Kontrastverkan, klarhetsreglage, vitbalans har alla blivit mer exakta, även funktionen för återställande av detaljer i skugga och högdager har tillsammans med programmets inbyggda brusreducering väsentligt förbättrats. Du kan göra lokala justeringar i upp till tio olika lager, osv osv. Snart nog är den där klyschan om svart katt i kolgruva faktiskt fotograferingsbar...
   / Klas

   Radera
  2. En sak till. Klarhetsmodulen rymmer numera ett ytterligare reglage som jag tror kallas "effekt". Här kan du påverka mikrokontrast/upplevd skärpa efter eget gottycke, mycket användbart.
   / Klas

   Radera
 6. Kristallklara bilder och underbara motiv du fångat. Har för lite erfarenhet av alla fototekniska möjligheter ännu. Men en bra bild är ju en bra bild så som dessa båda.
  Ha en fortsatt trevlig fotohelg!
  Kan bli soligt och lagom kyligt för att fota imorgon.
  M

  SvaraRadera
 7. Riktigt fina bilder. Bra tid att gräva i arkivet och arbeta om/Brita

  SvaraRadera
 8. Åååh jag önskar jag vore bättre på den här biten att kunna bildbehandla. Bilderna är ju hur bra som helst på ugglan. När månne jag få se min första tro???
  //Kicki

  SvaraRadera
 9. Fantastiska bilder på ugglan, gillar också bakgrundsfärgerna mycket!

  SvaraRadera
 10. Läckra bilder! Perfekt ljus och bakgrund! Jag håller med dig angående gamla bilder.

  SvaraRadera