torsdag 24 januari 2013

Kunskap är mackt!


Här spanas det efter gnagare. Vegetationen i bakgrunden ser normalt vinterfrodig ut. Så kanske fågeln får sitta kvar hungrig. Huh? Hur hänger nu dessa påståenden ihop? Har han gått bananas totalt, eller? Lugn, det finns förklaringar. Intresserar man sig för djur i allmänhet - och fåglar i synnerhet -  finner man sig raskt  förflyttad till forskningens absoluta framkanter. Umeåuniversitetet har nämligen producerat kunskapen att från satellit kan gnagarnas framfart i vegetationen kvantifieras så exakt att matlusten s a s lämnar spår efter sig. Speciellt år då lämlar och andra småkryp härjar som värst. Så om ni någon gång hamnar i omloppsbana runt vår kära planet kan ni med vetenskaplig exakthet konstatera om vi haft lämmelår eller inte. Mycket mer praktiskt än att ringa och fråga en norrlänning!    Källa :  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sorkspar-syns-fran-rymden_7234825.svd

8 kommentarer:

 1. Hi, hi.. så det är bäst att inte lämna spår efter sig om man inte vill bli mat :)
  Nåväl, djur- och fågelvärlden är komplex.
  Fin bild med gärdesgården och fågeln!
  Ha det gott /bea

  SvaraRadera
 2. Snyggt fotat fint med vråken sittandes på gärdsgården, tycker du har fått till ett fint komp med hjälp av pinnarna och vråken fint placerat.
  Intressant läsning bjöd du också på ;)

  SvaraRadera
 3. I rovfågelriket bor du tydligen i.Förstår inte att du kommer så nära.Har du ett monsterobjektiv eller är det kunskapen som är makten här ;))
  Snygga pinnar han sitter på.Fin modell.
  //Kicki

  SvaraRadera
 4. En toppenfin bild av vråken!!

  SvaraRadera
 5. Fin bild! Såg idag ...trolig ormvråk eller uggla överkörd...suck va trist

  SvaraRadera
 6. Snyggt! Gillar att man kan se snön komma ner från skyn, när det gäller vråken så finns det inte mycket att klaga på. Den sitter ju fint på stolpen och med ditt goda öga för komposition så blir det en toppen bild.

  /Erik

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Mycket vacker bild på jägaren som sitter och spanar. Snöflingorna som sakta ringlar ner från himlen lyfter en redan bra bild till mycket höga höjder!
  Ha en fin helg
  /Ingemar

  SvaraRadera
 8. Vackert är det med vråken på stolpen. Praktbild. Ha en fin helg/Brita

  SvaraRadera