tisdag 1 januari 2013

Örnfrossan stiger...Så har larmet äntligen tystnat. Raketer och smällare för säkert miljontals kronor. Bara i denna lilla stad. Först nu kan jag koncentrera mig på livets viktigare saker, som att t e x uppdatera bloggen. Förra inläggets kungsörn var bland 2012 års sista bilder. Nu när vi gått någon timme in på det nya året bjuder jag på en kungsörn från mars månad, samma år. Den gången såg jag aldrig mer än en och samma fågel, åtminstone inte mer än en fågel i taget. Nog k a n det väl vara samma fågel på bilderna? Fotosessionen för några dagar sedan bjöd på tre (3) örnar inom samma, minimala luftrum. Jag kunde inte bedöma om alla tre var kungsörnar, men alla var otvivelaktigt örnar. Så fort det blir tjänlig väderlek - minst 1/3200s, bl 6,3, ISO 800 - ska jag försöka ta mig dit igen. Hjärtat hoppar i bröstet av förväntan redan  nu...

7 kommentarer:

 1. Har tittat lite mer på bilderna nu, och det är absolut inte samma örn. Dessutom skulle jag nog vilja ha sista bilden 2012 till en havsörn istället. Adulta havsörnar har helgula näbbar, yngre havsörnar har lite mer gulsvarta näbbar likt kungsörnen. Jag är absolut ingen expert på örnar men jag har precis googlat lite på åldersbestämning av både havs- och kungsörn och det ser inte ut som att det skulle kunna vara så stora skillnader (även om man ser dem under resp ovanifrån) på ett knappt år. Som sagt, jag är inne på havsörn på sista bilden 2012 nu när jag tittar mer på dem.

  Kan inte hitta var jag läst det - men någonstans har jag för mig att jag läst att örn i Sverige i vart fall, med helgul näbb kan "bara" vara havsörn.

  Du får säkert ett mer korrekt och utförligare svar på Naturfotoforum, eller om du är medlem på Fotosidan lägger upp den i deras fågelidentifikationstråd. Oftast snabba svar med bra motiveringar på varför (om man ställer den frågan).
  http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=41948&page=52

  SvaraRadera
 2. Och God Fortsättning förresten!

  SvaraRadera
 3. - Halloj i söder.
  - Grattis till lyckade "örnträffar" !
  Riktigt maffigt att se dessa ståtliga fåglar.
  - Ha en bra start på 2013 !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 4. Gott nytt och god fortsättning! Härligt med örn, vill också fotat, inte sett tillräckligt nära på flera år. En och en annan vråk ja, men ingen kungsörn, ändå ska det finnas en hel del av dem här. Hoppas du får dina örnbilder!

  SvaraRadera
 5. Skall bli spännande och se dina forsatta örnar.

  SvaraRadera
 6. Sådana där fantastiska bilder vill jag oxå kunna ta.Fotar du med stativ?
  Havsörn har vi i knutarna nästan nu,ja iallafall med 1,5 mils radie.Ska ge mig ut ngn dag jag med och spana.
  Spännande tider att gå tillmötes nu känner jag.
  Hökugglan vi hade här på besök oxå nästan i knutarna hann jag heller inte leta efter.Surt.
  //Kicki

  SvaraRadera
 7. God fortsättning och riktigt fina bilder bjuder du dessutom på.
  Måste va härligt att se dessa bjässar hyfsat nära :)

  SvaraRadera