tisdag 15 januari 2013

Avhandlingsobjekt


Förra inlägget blev kanske lite dystert. Livet går vidare och man kan inte hänga läpp för att saker i samhället inte alltid utvecklas så som man själv kunde önska. Har själv trafikdödat två kaniner, en hare och en fasan så även om jag alltid kör försiktigt genom viltrika områden är jag inte bättre än andra. Den här fasantuppen var i alla fall klok nog att ta ut lite avstånd från vägen där den sitter på hästfållan mitt i byn. Erinrar mig förresten en avhandling som behandlade tupparnas attraktionskraft på hönorna. De som undersöktes var just dessa fåglar på och kring Revingehed. Precis som i det mänskliga livet har en del exemplar större tur med damerna än andra, visade det sig. Och den helt avgörande detaljen var det som kan skönjas på fågelns vänstra ben. Längden på sporrarna... Låter det futtigt? Kanske det. Men detta är kunskapat fram av riktiga forskare på anrika Lunds Universitet. Då måste det väl vara sant?

6 kommentarer:

 1. Hej Klas!
  Självklart så blir inte allt som man vill i samhället, tur är väl det kanske.. Det är ju bra man belyser olika problem som finns och vindkraftverken är ju definitivt ett stort problem i vissa områden. Jag tror vi alla har bidragit till lite roadkills eller för den delen eftersök. Det där med längden på sporrarna kände jag inte till, låter lite spännande. Har faktiskt inte tagit så stor notis av dem, eller ens funderat på deras (olika) längd. Säger de så vid Lunds Universitet så borde det vara så.
  Ha en fin vecka!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Fina är dom iallafall! Skulle gärna vilja se en, har hört att det ska finnas ett par i Umeå, som i flera år klarat sej efter en trolig rymning...Men, det ligger ju 10 mil bort o det ska mycket till att jag hittar dom :))

  SvaraRadera
 3. Längden på sporrarna? Det var väl inte mycket att imponeras av tycker jag,hehe. Men såklart djuren tänker ju inte som vi.
  Fräck ser han ut iallafall där han sitter uppflugen på staketet. Hoppas han har tur med damerna därute ;))
  //Kicki

  SvaraRadera
 4. Det var intressant..längden på sporrarna..ja det är säkert sant. Lunds forskare kan nog detta.
  Sorgligt med örnarna i förra inlägget..Man fattar inte att de inte håller undan för snurrorna utan att det blir så tokigt.Ha en fin vecka !

  SvaraRadera
 5. Vilken stilig fasantupp och snyggt fångat. Av kroppshållningen att dömma så verkar han väl medveten om längden på sina sporrar. Mycket intressant fakta att känna till. Sorgligt att örnarna och vindsnurrorna inte funkar ihop, det visste jag inte heller.
  Men sitter man bara och stirrar in i en bergvägg så lär man sig inte så mycket.
  Ha det gott
  M


  SvaraRadera
 6. Den ser så stolt och vacker ut, dom har otroligt fina färger på fjädrarna och en massa fina detaljer att kolla på om man kommer rikitigt nära. Intressant det där med sporrarna konstigt att det är det som gäller man kan ju tro att det är den största färg grannaste tuppen som vinner.

  SvaraRadera