lördag 26 januari 2013

Liten fågel - stora frågeteckenHar lärt mig att dessa småfåglar är riktigt svårfotograferade, med snabba, knyckiga och oförutserbara härjningståg längs gren&stam. Så vilken lycka när när detta exemplar av trädkryparen hittat något riktigt gott där i klykan och blev på plats ett par sekunder. Turen finns med på ett annat hörn i form av ett försiktigt, nerstrilande solljus på fågeln där den sitter på rätta, södra sidan av grenen. En helt annan sak : Idag och imorgon infaller årets fågelräknardag vid våra matplatser därhemma i  trädgården. Om ni inte redan visste, gå in på SOFs hemsida och läs detaljerna. Ju fler som deltar desto bättre statistik. För en gångs skull känns denna gren av matematiken viktig. Forskarna kan tydligen dra ganska vittgående slutsatser om födotillgång, sjukdomar, mänsklig  påverkan  av miljön och överhuvudtaget fluktuerar det totala beståndet av våra bevingade vänner rätt kraftigt mellan åren. Det kan väl vara en god gärning att bistå vetenskapen här?

4 kommentarer:

 1. Ska kolla o räkna....helt klart. Aldrig gjort.

  SvaraRadera
 2. Där fick du den fint frilagd.Den trädkrypare jag fick fotat för inte så länge sedan satt i ett träd med många grenar i vägen naturligtvis.Ser många trädkrypare i skogen nu och som små snabba möss kilar de runt.
  //Kicki

  SvaraRadera
 3. Denna fågel är härlig att följa medans den söker efter föda i trädens alla hålor och springor, som du säger så är den ju typ aldrig stilla. Och ibland kan man komma dom riktigt nära dom verkar inte vara alltför skygga.
  fint ljus fick du på fågeln och pinnen.

  SvaraRadera
 4. De där smälter väl in i trädstammarna...svåra att se och svåra att fotografera men ibland lyckas man...vilket du gjort fint här!

  Steffe

  SvaraRadera