fredag 19 juli 2013

Timmar i ägretthägrarnas liv (2)Jag fortsätter att i sökaren försöka leta upp fåglarna. Man skulle haft kikaren med sig! Endast grågässen och en koloni tofsvipor gör mig sällskap. Men så. Med blotta ögat ser jag en vit punkt, långt bort i fjärran. Jag har rejält med brännvidd påskruvat och har snart hittat fågeln i sökaren. Fortfarande utgör den bara en mindre krumelur däri. Jag tar några bilder på vad jag uppfattar som en ensam, vit fågel. När jag kommer hem och betraktar de framkallade bilderna vid skärmen ser jag följande.

Voila!!!
Kanske för första gången i Skåne bildbevis på en lyckad häckning av ägretthäger. Stolt som en tupp läser jag att en lyckad häckning  - den första inom landet - skedde på Gotland förra året. Jag har inte sett bilder från det tillfället. Men här bjuder vi till!
Så funderar man ett varv till. Har jag gjort ägrettfamiljen skada? Kommer närgångna människor att störa denna lyckliga företeelse som rimligen måste vara av stort riksintresse? Det är väl ägretthäger på bilderna? Frågor jag inte kan besvara. Hoppas jag gjorde det rätta.

9 kommentarer:

 1. Men så roligt!! Förstår dina tankar dock...du kanske får behålla platsen hemlig, så de får vara ifred...

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder! Vad kul att få fånga dem på bild!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra fångat, vilket tillfälle du fick uppleva.

  SvaraRadera
 4. - Halloj i söder.
  - Grattis. Vilket scoop !!!
  - Ha en fortsatt bra dag !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 5. Gratulerar till fina bilder på familjen Ägrett!
  Tålamod har du och det lönade sig till slut ;)
  / maria

  SvaraRadera
 6. Tycker det är en fantastisk bild. Jag är inte kunnig nog, men du har kanske sett kommentaren som Stefan Oscarsson gett på Naturfotoforum där du också publicerat? Stefan är en av mina favoriter på fågeltemat, inte bara för att det är en duktig och inspirerande fotograf utan också för att han är enormt kunnig på fåglar och gärna hjälper till med sin kunskap. Han skriver att de två grå är juvenila grå hägrar, alltså inte ägretter (som den i mitten).

  Oavsett, en fantastisk bild Klas!

  SvaraRadera
 7. Supergrattis! De har jag ju bara sett på mina amerikanska bloggvänners bloggar där den är vanlig vad jag förstått.
  Jag hittade tyvärr en död trastunge i trädgården igår. Troligen Trym som gillar att jaga fåglar har tagit ungen......

  SvaraRadera
 8. Nu gick det kanske lite väl snabbt? Adult ägrett samt 2 juvenila gråhägrar. Allt som glänser är inte guld... I all välmening!

  SvaraRadera
 9. Grattis Klas :)
  Vackra bilder du har fångat, dessa möten får man inte uppleva många gånger i livet, kanske inte än enda gång. Avundsjuk på dig!

  SvaraRadera