lördag 27 juli 2013

Lyckodag !

Här en liten berättelse från Det Vilda. Bilden på tärnan togs från en plattform intill Mjölnareån, Tåkern. Fågeln fiskade och hade godheten att stanna upp, ryttla och dyka bara 10-talet metrar från min position. Som om inte det i sig var minnesvärt kom nästa överraskning strax därpå. Jag följer fågeln så gott det går genom sökaren, hoppas den ska vända tillbaka mot mig. Istället sätter den fart  mot sjöns minsta vassrugge, svischar förbi och trakasserar den fågel som dittills suttit dold däri.
Upp flyger rördrommen!  Inte bort från mig, vilket andra dagar skulle hänt tio gånger av tio. Utan snett mot. Och allt närmre. Allt går så rasande fort. Det är tärnans förtjänst enbart att jag hann hitta den skygga vadaren i sökaren och dessutom få några skapligt skarpa flygbilder innan den var borta.Pulsen går upp, jag tror inte jag andas längre. Här passerar den imposante på kanske 25 meters avstånd. Ser de inte på något sätt förhistoriska ut? Tittar man i nacken liknar teckningen där gällock på en fisk...Bara en gång tidigare har jag kommit hem med bild på denna fågel. Oxå denna gång från Tåkerns gigantiska vassruggar. I sjön hemma kan man höra deras karaktäristiska flaskblåsljud men aldrig har de visat sig för mig. Kanske det skulle underlätta att undersöka strandkanten från båt. Då skulle med lite tur fågeln -väl maskerad i sin spettställning-kunna hittas där.
Nä, jag köpte ingen Trisslott den där dagen. Dumt nog.

8 kommentarer:

 1. Grattis, grattis Klas!
  Du har verkligen fått några av landets finaste bilder på rördrommen. Har hört den några gånger men aldrig varit i närheten av en bild på den så grattis än en gång!
  Ha en fin lördagskväll
  /Ingemar
  ps, bilden på tärnan går inte heller av för hackor..

  SvaraRadera
 2. Det borde du göra...Köpa en trisslott alltså...Makalöst ! och vilka bilder sen knivskarpt och i fint ljus !! Jag ropar bingo !

  SvaraRadera
 3. Jamen ibland ska man ju ha lite tur med tanke på hur mycket man är ute i markerna...konstigt vore väl annars!
  Snygga bilder på "flaskblåsaren"! :-)

  Steffe

  SvaraRadera
 4. - Halloj i söder.
  - Grattis. Vilken lycka !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 5. Grymma bilder på rördromen! Bara att grattulera till dessa toppen skott!

  /Erik

  SvaraRadera
 6. GRATTIS till bilder på Rördrommen! Verkligen lycka! Den kan man bara drömma om att få uppleva för min del. Tidigare har den funnits här i min omgivning och vi brukar lyssna till blåsljudet om kvällarna, men nu är det flera år sen sist. Hmmm... kanske populationen har minskat!?
  Trevlig vecka! / Bea

  SvaraRadera
 7. Men så läckert!! Toppenbilder på den annorlunda fågeln

  SvaraRadera