fredag 10 april 2015

Varför grav-and?I fågelvärlden är ju herrarna oftast de bäst uppklädda. Idag förpassas de till bakgrunden, som i bilden nedan :


Normalt ganska skygga fåglar var det här paret gravand - och särskilt honan - inte så nogräknat denna dag. Elegant flyter hon fram mot min position, låter blicken svepa över mitt för stunden inte särskilt eleganta fordon.Här står hon som "top model", med perfekt uttråkad blick. -Ja, ja fotografera mig klart nu. Nästa tagning är om tre minuter!
Bäst att diskret dra sig undan, köra vidare. Hon stod länge kvar på stället.
Funderar över prefixet grav-. Enligt Wiki skulle namnat ha att göra med att arten häckar i hålor i marken. Förmodligen besläktat med termen gravad lax, t ex. Som rå fisk kan den ju få mogna i grävd och övertäckt jordhåla. Å andra sidan är det väl ganska många fåglar som lägger sina ägg i markhålor utan att för den skull få ta del av gravprefixet!? Någon som vet mer får gärna berätta!

10 kommentarer:

 1. Hmm, underligt namn och visst kan man få sig en funderare över våra arters utseende kontra uppenbarelse ibland.
  Vackra är de i alla fall...och visst ser de väl rätt grav-allvarliga ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Touché! Bra svar, Gertie,
   / Klas

   Radera
 2. Som små flaggor på vattnet ser dom ut ,så man kan ju inte förstå deras namn ,flaggand hade varit mera passande ,fina bilder fick du ,trevlig helg ,nette

  SvaraRadera
 3. Förklaringen på namnet kan finnas i följande länk, http://www.fageln.se/art/gravand.aspx
  Det finns observationer av gravand som häckat i bebodda rävgryt. Kan synas märkligt, men det finns andra exempel som häckning av nötskrika och sparvhök i samma träd. Varför blir inte den svagare parten söndagsmiddag? Svaret tycks vara en form symbios, där bägge parter tjänar på den tillfälliga vapenvilan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, intressant läsning. Nu vet jag bättre. Angående söndagsmiddagen och vapenvilan; naturen är fantastisk. Kanske skrikan gör tjänst som just det. Ett "inbrottslarm" som hörs vida omkring? Bara ett förslag, vad tror du själv?
   / Klas

   Radera
 4. Det var en välklädd herre må jag säga! Lite förunderligt det där att hanarna bär den vackraste och färggrannaste fjäderdräkten, kanske det har sin naturliga förklaringar, trots allt. Trevlig text till bilderna!
  Trevlig helg / bea

  SvaraRadera
 5. Fick le när jag läste om gravprefixen haha...
  Vackra fåglar och bilder och jag får dyka in i språkets nyanser och lära mig något mer... om änder och svenskan ;)
  Ha det fint
  Halina

  SvaraRadera
 6. - Halloj i söder.
  - Fantastiska fågelbilder även den här veckan !
  - Ha en fin avslutning på veckan !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera