tisdag 5 mars 2013

En humanists funderingar över teknik


Idag är jag glad. Har fått mitt Wimberleyhuvud, balanserat ut det på mina grejor och nu vore det väl tusan om inte de bättre bilderna ska börja flyta in. En sak till. Någon undrade över mikrofokusjustering. Jag tror att den låter sig göras på alla Canons systemkameror utom de enklare. På min 7D finns i alla fall funktionen inbyggd, som i enkelhet innebär att sensorn kan flyttas fram eller tillbaka inne i kameran så inströmmande ljus från objektivet och sensoryta möts exakt i fokus. Mitt 500:a med konvertern monterad krävde att sensorn flyttades +6 punkter. Detta var bara en snabb grovinställning innan jag stack ut i vårsolen och 8 graders ljuvlig värme, kanske det finns mer att hämta vid noggrannare kalibrering. Har för mig att mitt 400:a behövde + 5 punkter. Utan ha framkallat en enda bild är skillnaden påtaglig redan på displayen. Hurra!
Som i bilden ovan är det i alla för mig viktigt att nyansskillnader och strukturer i päls verkligen kommer med i bild trots hård komprimering som på Blogger, nu känns det som jag har två långa objektiv för den uppgiften!

6 kommentarer:

 1. Wow vilken fin bild!! Kul att du är nöjd med det nya objektivet också :)

  SvaraRadera
 2. Läcker bild ! Har du ett 500, avis på dig; Har varit på "jakt" efter ett men inte hittat något ännu. Letar vidare:-)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Grattis till nya prylar och en vacker bild. Det skall bli spännande att se vad du kommer hitta på fram igenom..
  Ha det gott och lycka till!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 4. Underbar bild med underbart ljus :)
  Grattis till dom nya prylarna.

  SvaraRadera
 5. Wimberleyhuvud?Vad är det?Inte så bra på det tekniska,hehe.Låter intressant med justeringen du gör.Var hittar du den i kameran och hur går du till väga skulle jag vilja fråga.Är det detta som görs då man hör att kamera och objektiv lämnas in för kalibrering?Varför så jäkla krångligt undrar jag då.Ska inte allt vara klart när man köper sina grejor?Hmmm.Ja intressant är det iallafall det du skriver om.Behöver lära mig massor.
  Fin bild du lagt upp.Gillar bakgrundsoskärpan där man bara kan ana sig till de andra hjortarna.
  //Kicki

  SvaraRadera
 6. Underbar bild....mikrofokusjustering borde jag ju ha med då, har en 60D, inte alltid man får till det med fokus ju. Men tror att jag ska skaffa mig ett bättre objektiv med...

  SvaraRadera