lördag 5 juli 2014

Kungsfiskaren, igen ! (1)
Har redan haft ett par trevliga möten med denna lilla fågelgigant, se t ex här. Men inte den närkontakt andra pratar om. Sett fågeln otaliga gånger och denna sommar verkar de vara mycket aktiva ( eller är min radar mer påkopplad nu).
Går fram till rastplatsen och vi får syn på varandra i samma ögonblick. Det vet jag för det är inte bara den blå färgen som blixtrar. Blicken är klar som fjällbäcken.Fågeln sitter på en gren några decimetrar ovan åns vattenyta. Jag står längst upp på brinken och mellan oss har jag en buske med virvlande löv att fotografera igenom. Jag väntar tills blickfånget klarnat och tar mina bilder, 2-3 exponeringar följda av flera sekunders ytterligare väntan. Att jag är upptäckt framgår såklart av bildmaterialet. Nära nog obeskurna bilder, dessa två.

Fågeln sitter inte stilla. Vrider och vänder, perfekta modellen i alla avseenden. Så otroligt vacker! Fortsättning följer.

9 kommentarer:

 1. Hej Klas!
  Grattis till en helt underbar bildserie på Sveriges vackraste fågel i mitt tycke. Alla möten med denna blåa juvel är helt underbara oavsett om man får bilder eller ej.
  Ha en fin sommar!
  /Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet. Glad att du är tillbaka, har saknat din medverkan och - såklart - din blogg.
   / Klas

   Radera
 2. Grattis till fantastiska bilder, jag vill se en sådan med!!

  SvaraRadera
 3. Superbilder..denna fågel finns också i Sennanån..alla talar om den men ingen lyckas få den på bild..har den favoritställen..typ som ditt..eller är det bara till att ha turen att fånga den på bild

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Maria.
   Man ska nog ha mycket tur. Men fåglarna i min å tycks ha ett par speciella ställen (av de som jag upptäckt) som de gärna återvänder till. Då blir det genast lite enklare. Annars ser man dem oftast flygande i spikrak linje strax ovan vattenytan. Kolla då noga vart den blå blixten tar vägen,.Kanske det är/blir ett sådant ställe. Lycka till, det är värt besväret att försöka.
   / Klas

   Radera
 4. Ljuvliga bilder på kungen, alltid trevligt att se denna färggranna modell.

  SvaraRadera
 5. Längesedan jag kommenterade några av dina bilder, men du fortsätter ju leverara med hög kvalitet nära nog varje gång.

  Den blå opalen inget undantag, fastnar speciellt för sista men även första genom grönskan gillas!

  SvaraRadera
 6. Underbart!! Skulle så gärna vilja se den fågeln nån gång...ska ha funnits häromkring tidigare, men har inte sett några obsar på senare tid...

  SvaraRadera
 7. Underbar bilder på en av våra mest skinande/glittrande fåglar. Dess fjäderdräkt är helt fantastisk, otroliga färger. Jag önskar att jag får se den igen, var flera år sedan jag såg någon senast. Hoppas att du får fler tillfällen att möta denna juvel. Gillar framförallt den första bilden, ursnygg!

  Ha det bra i sommarvärmen,
  Erik

  SvaraRadera