torsdag 31 juli 2014

I kungsfiskarens rike
Tillbaka till kungsfiskaren som jag fick skjuta igenom en ridå av löv och kvistar. Ni kan vara säkra på att dessa grenar hållits bevakade sedan dess. Inget nytt napp, tyvärr.


Många uppfattar nog med rätta att inhemska fåglar klär sig en smula grått. Mot denna konformism kämpar kungsfiskaren med stor framgång, tycker jag. Färger, mönster sprutar av kaxig indiskretion.I min bok går den oxå under benämningen Praktfågel och beskrivs där som " rätt skygg och rastlös". Stämmer på pricken med egna iakttagelser. Bara det att detta exemplar - hannen f.ö - verkar vara undantaget. Kanske den just ätit sig mätt på en fisk? Visste ni att näbben utgör mer än fjärdedelen av den lilla fågelns längd? En bra sak med deras habitat är att bakgrunden - åns rinnande vatten - utgör ständigt föränderlig fond. Svårt att tänka mig mer fotogeniskt djur.

6 kommentarer:

 1. Hej Klas
  Underbara bilder på Sveriges vackraste fågel i mitt tycke!
  Ha det
  /Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingemar!
   Eftersom jag inte kan kommentera på din blogg vill jag passa på att meddela att din senaste vitälgsbild på vägen - och historien kring den, bilden alltså - i mitt tycke är en av de bättre bilder på detta djur jag någonsin sett. Något att vara stolt över! (och det är du säkert även utan min åsikt!)
   / Klas

   Radera
 2. Första bilden är sagolik, vilket ljus ,men du har kanske solen i vattnet till hjälp ,jag brukar använda mig också av det ibland ,ha det fint ,Nette

  SvaraRadera
 3. Så vacker den är, nästan som den vore från ett annat land men det är ju i Sverige.
  Inte finns den hos oss, SMåland??
  Supersnygga bilder!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt engagemang! Jo, det bör den göra. Skåne, Småland, Östergötland påstår Wikipedia. Viktigast är nog att området bjuder på en brant strandbrink där boet kan anläggas. Måste finna gott om sådana ställen i vattenrika Småland?/ Klas

   Radera
 4. Visst är den fotogenisk! Och vilka bilder du levererar! Riktigt trevliga må jag säga!

  Har själv suttit och väntat några gånger (tror förvisso inte där du fotograferat den, tror i en helt annan miljö) men inte lyckats med mer än ett blått streck på fotot. Skam den som ger sig. Nya tag framöver.

  SvaraRadera