måndag 2 december 2013

Hur står det till med skogens djur ?Det påstås att hälften av alla rådjur ska ha strukit med förra vintern och den sena, kalla våren. Helt klart ser jag färre djur än brukligt. Hur står det till med dovhjorten ? Kanske de klarade sig lite bättre. Inte så att man ser dov varje gång man är ute, absolut inte. Men tillräckligt ofta dyker de upp på radarn för att man ska vara lugn i det avseendet.
Här en liten hjord om sex individer. En sak jag lagt märke till : Ledarhinden går alltid först. Inte sällan följer ett handjur sist. Även om det bara är årskalven med sina piggar på hjässan är de mot höst/vinter kroppsligt redan större än hindarna.
Jodå, jag väntade ut hannen och fick bilder när det blev hans tur att korsa vägen. Men det får kanske bli en annan historia.
En helt annan sak. Undrar om inte populationen med harar oxå rejält sargades gångna vintern ? Ett tag man senast fotograferade dessa lustiga krabater.
En ytterligare helt annan sak. Förr var vägen vi ser i bilden mycket tilltalande där den smög sig fram genom lummigt lövverk. Nu efter skogsmaskiners härjningar liknar den mer infarten till någon gammal kolindustri. Men det ändrar väl sig mot våren.

5 kommentarer:

 1. Mycket vacker och stämningsfull komposition! Stort plus för att du fick ögonkontakt med dem.

  SvaraRadera
 2. Fin bild!
  Jo det har minskat i a f hos oss. Vi har mindre rådjur. Den kalla våren gjorde att det blev tufft för de små. En del klarade sig inte. Räven jagas ju inte speciellt och de har ökat. De tar kiden. Vissa områden har dock mycket rådjur.
  Vi ska börja fodra våra rådjur nu på den mindre marken

  SvaraRadera
 3. Jättefin bild! Vad vita de är.

  SvaraRadera
 4. Gillar hur hjortarna fint uppradade lyser upp i det halvdunkla ljuset. Tråkigt att läsa att så många inte klarade vintern.

  SvaraRadera
 5. Magisk bild, vilket ljus.
  Konstigt jag pratade med en kollega och berättade att jag aldrig sett och fotograferat så mycket harar som i år.

  SvaraRadera