onsdag 17 april 2013

Varken mås eller duva





Av halmbalen kan man sluta sig till sensommartid. Närmare bestämt augusti, förra året. Hade genomkorsat mitt Fågelrike på jakt efter möjliga motiv när en vit fågel långt borta fångade uppmärksamheten. Vad är detta? En mås?


Nä, rovfågelprofilen var alltför påtaglig. Men vad sjutton kan det vara för vit raptor? Ingen gjuse, det är säkert.






Sen skakade några segment i hjärnvindlingarna sig lösa. Det måste vara Börringevråken! Tyckte att dess teckning väl stod fram mot bakgrundsfärgerna. Bilderna togs på långt håll så inte påtagligt mycket IQ i dessa annars.

9 kommentarer:

  1. Härliga bilder på börringevråken i häftig och snygg miljö och varmt härligt ljus.De där gula ihoprullade halmbalarna är vackra i landskapet.
    Undrar hur pass vanlig börringevråken är egentligen?
    Grattis till det fina mötet.Något som jag förstått många fotografer drömmer om.Dessutom smäller ett sådant här foto högre än alla fotade vråkar vid åtel.
    //Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller fågel på utlagd åtel är jag böjd att hålla med dig, men jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Jag menar, det är ju samma fåglar och hade man inte upplysts om åteln skulle man kanske många gånger aldrig anat att fågeln utfodrats. Ser gärna fram mot en diskussion med dig och andra bloggläsare här. Någon som vill anta utmaningen?
      / Klas

      Radera
  2. Enda sättet att få BRA bilder på rovfåglar är åtel om man vill ha närhet och porträtt...det är i princip omöjligt annars...visst det går att få bilder på lite håll...ta bara ormvråk som om man kommer med bil så går det bra så länge bilen rullar med motorvarvet på i den fart som är men så fort du stannar bilen och drar ner rutan så är vråken borta...man ska ha en jäkla tur om den sitter kvar och jag har aldrig varit med om det under mina många många rundor ute på skogsvägar och vägar överhuvudtaget...för min del så är det ju inget fel med åtel för fågeln är ju fri att dra precis när som helst och man stör den ju inte...vi har haft ormvråk återkommande hela vintern och det är underbart att sitta och titta på den när den sitter på en gren och putsar sig och är helt oberörd av vår närvaro i kojan...det var min peng...

    Steffe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Steffe och tack för utförligt svar. När du skriver BRA bilder menar du ju bilder med närhet. Det kan jag oxå skriva under på. Inget slår bilder med hög IQ som bara kan nås via kortdistansen eller förfinad - och dyrare - optik. Använder själv gömsle i olika former varav bilen är ett. Men inte en enda gång har jag lockat med egen mat, vinterutfodring av småfåglar undantaget, men här är ju ändamålet primärt att rädda liv som skänker glädje, inte att få utgöra fotoobjekt. Men egentligen ser jag inget fel i t.ex fröutlägg heller. Eller lock med pipa - frånsett under brunsten då djuren inte ska behöva lägga tid på ovidkomligheter.
      Nä, jag tror att en stor gränslinje för mig och andra dras vid utlagda, kommersialiserade åtelställen dit människor anländer med köpta, kompletta upplevelsepaket, kanske med flyg från hela världen. Hur mycket vildmarksupplevelse är detta egentligen? Å andra sidan hur skulle man annars någorlunda säkert någonsin t ex få fotografera fritt levande björn? Nä, det finns nog många tankar om åtlar men väldigt få fundament att bygga en moraliskt bannbulla på. Tror att det ändå är viktigt att påpeka om åtel, fröutlägg använts i bildskapandet. Helt enkelt för att det behövs. Upplevs närbilden f ö r bra kanske annars människor tror den är skapad i photoshop. / Klas

      Radera
  3. Fina bilder i vackert ljus !

    SvaraRadera
  4. Vilken bild på vråken! Lycka att möta den så plötsligt :)
    Nu är det liv och rörelse i naturen och man borde inte sitta inne, utan ta vara på alla tillfällen för naturupplevelser. / Bea

    SvaraRadera
  5. Håller med övriga skrivare fina bilder i ett fint ljus och dessutom en häftig fågel. Är det nån sorts hybrid?

    SvaraRadera
  6. Snygga bilder på "börringevråken", för sakens skull skall väl kanske sägas att det är en ormvråk men att den i denna ljusa fjäderdräkten som nästan enbart finns i södra Sverige (såvitt jag vet) kallas för börrinevråk (men arten är ändå ormvråk). Det är väl en ormvråkens skönheter, att den har en sådan enorm variation i fjäderdräkten!

    Angående åtel eller inte. Jag har själv aldrig fotograferat vid åtel men kommer att vid tillfälle boka plats på örnåtel, något som lockat mig många gånger. Det finns såklart många vägar till bra närbilder på rovfågel men om man själv inte bor i väldigt rovfågeltäta marker och där gömmer sig på ett ställe där man vet fåglarna brukar sitta så är nog åtel enda sättet om man inte skall sätta allt på Fru Fortuna. Vill man ha lite "action" i bilderna som det ofta kan bli på en åtel är jag också övertygad om att det är åtel som gäller, för att hitta de bilderna annars är inte speciellt vanligt.

    Faktum är ju att många bilder på havsörn som tar fisk från havet är åtlar, något man inte tänker på.

    Jag tycker inte det är fel att åtla, tvärtom hjälper man ju t.ex. under vintertid fåglarna att överleva genom åtlarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra synpunkter, Martin. Och lycka till med framtida örnfotograferandet.
      / Klas

      Radera