tisdag 11 september 2012

Lärkfalk (juv)
Rejäl medgång nu, erkännes. Jag spanade efter fiskgjusen med liten fisk i klorna jag nyss sett, när en betydligt mindre varelse nära nog kraschade in i fiskaren. Försvann med blixtens hastighet, hade vänligheten att flyga tillbaka från annat håll några minuter senare. Fågeln stannade ryttlande upp i luften kanske 15 meter bort, jag tror den ska dyka ner på bytet. Men sen ser jag att bytet håller den redan i fast grepp. Inför min glödheta slutare tycks den istället bestämt sig för att käka upp dagens lunch,  i flykten. Vårtbitaren stod på menyn. Varje dag har naturen något nytt att förmedla ( OK, inte varje dag, men det händer nån gång ) och det här beteendet skulle man ju gärna på något vis vilja uppmuntra.
Nu har jag berättat om den enkla biten. Kvarstår, vad för slags falk är denna? Min röst går till juvenil lärkfalk, men se inte det som skrivet i sten.
Nu har kronviltsbrunsten börjat ta fart, tog mina första bilder för några timmar sedan. Från att till för ett par år sedan varit en rätt stillsam fotografisk angelägenhet för fåtalet, tycks den nu ha utvecklats till ett evenemang i organiserade former. Igår kväll satte jag upp mitt gömsle i sällskap med 20-talet naturintresserade, i 11 bilar,  min egen oräknad. Guidning med konsulent från länsstyrelsen, senare i veckan öppet hus med visning av området. Jättekul med sådant intresse och man kan ju alltid hoppas att även finansiella medel allokeras så färskt hö i fler krubbor sätts ut när bistra vintern kommer! Länsstyrelse och Malmö Stad ; hoppas ni lyssnar nu.

8 kommentarer:

 1. Snyggt fångat.. både du och falken

  SvaraRadera
 2. - Halloj i söder.
  Det är bara att grattulera, igen.
  - Vilka bilder !
  - Ha en fortsatt bra dag !!!
  Hälsar Henning och Blondin-Ida...:o)

  SvaraRadera
 3. Vilka bilder!!!
  Vad häftigt med kronviltet...så man åker ut och kollar efter dem kollektivt??

  SvaraRadera
 4. @ Lindsjö : Ja, det verkar organiserat/kollektivt.

  SvaraRadera
 5. Häftigt! Har en vecka kvar av jobb jobb och jobb utan möjlighet att komma ut i det fria. Därefter hoppas jag kunna fotografera Kronvilt för första gången. Kanske skulle haka på en sån där guidning, även om jag inte är så glad i att ut och fotografera i naturen på stora sällskap för tycker att det förtar rätt mycket av naturkändslan. Hellre ensam eller på två.

  Vet du om det finns information någonstans om guidningarna?

  SvaraRadera
 6. Gu vilka toppenbilder du fick!! Snyggt jobbat :)

  SvaraRadera
 7. @ Martin : Länsstyrelsen måste ju veta, pröva oxå Vombs Vattenverk - Sydvatten(?) - som står för öppet hus 21/9, tror jag det var sagt.

  SvaraRadera
 8. Hej Klas!
  Grattis till några unika bildrutor! Du börjar få en hel hög av dem, dessa bilder på lärkfalken är så grymma. Visst måste det vara en yngre fågel som du så klockrent har fotat. Oj, lite udda det där med att fota kronvilt i så stora skaror med folk…
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvaraRadera