torsdag 8 maj 2014

PM till fotografen
På tal om fokus. På nära håll måste skärpan placeras på millimetern rätt - såklart, helst även på längre avstånd - för skärpeplanet blir med min utrustning rakbladstunt på full öppning. Därför måste jag komma ihåg att blända ner ett steg eller två vid närbilder. Skulle ha gjorts vid denna bilds tagning, märker jag nu.


Hej! Jag heter ängspiplärka och gillar att hoppa runt i vägkanterna. Här samlas allt möjligt ätbart och annat intressant. Men det är lite farligt .De flesta kör med insidan av huvudet, men det kan gå riktigt illa för en liten som jag om jag inte i tid hinner flyga iväg. Försiktiga förare hjälper!
Tillbaka till skärpan. Nästan alla sensorns pixlar finns med, det är bra utgångsläge. Kameraoperatören tyckte tydligen att min skuldra var viktigast och jag räddar bilden åt honom genom att luta huvudet tillbaka mot kameran och på så sätt något återta plats i skärpeplanet. Full bländaröppning rådde. Jag vet för det kör han nästan alltid med. När jag nu bjöd till och poserade på fyra meters avstånd måste han komma ihåg - blända alltid ner vid närbild!! Aahhrrg!

6 kommentarer:

 1. Vilka fåglar du fotograferar, annat än mina koltraster.Tycker skärpan är klockren.En underbart porträtt på den lilla fågeln.

  SvaraRadera
 2. Skärpan är riktigt vass på denna bild ;) Bilden är grymt bra den också.

  SvaraRadera
 3. Gillar bilden! Skön komposition och i mina ögon bra skärpa.

  Ha en bra helg,
  Erik

  SvaraRadera
 4. Jättefin närbild på fin fågel!

  Det där med bländare och slutare kommer jag nog aldrig att förstå mej på...tyvärr...;)

  SvaraRadera
 5. Inget fel alls på detta skärpedjup, tycker jag! Att ryggen är lite blurrig ger bara mer djup, största delen av fågel n är ju skarp!
  Jag har precis samma problem vid närbilder. Jag fotar nästan alltid på största bländare. Jag fick tyvärr lära mig läxan den hårda vägen denna helg. Många av mina bilder på pärlugglorna är obrukbara pga det korta skärpedjupet. Pärluggla som man inte ser varje dag heller...

  Allt gott!

  Marie (hamsterkatt)

  SvaraRadera
 6. Uhhh, kan känna din frustration. Hoppas att åtminstone några bilder kommer ut på din blogg småningom.
  / Klas

  SvaraRadera