måndag 12 maj 2014

Manipulerad?


Nä, det var inte kvällning. Inte heller tidig morgon. Utan eftermiddagsljus rådde, närmare bestämt är bilden gjord häromdagen kl 16:14. Den vita näbben blir lätt överexponerad på sothöna så jag underexponerade ett steg redan i kameran. Drog sen ner exponeringen ytterligare i efterbearbetningen och såg då tillfället att ytterligare justera neråt. Så detta är ingen sann presentation hur sothöna och omgivning såg ut vid aktuell tidpunkt - vilken kamera förmår göra det? - utan bilden är "manipulerad". Men näbben blev ju korrekt återgiven. Så bilden visar prov på att vår utrustning, hur bra vi än tycker den utvecklats, ännu inte förmår översätta naturens ljus till skala 1:1. Men jag gillar bilden ändå och det kunde var trevligt med andras åsikter här.

2 kommentarer:

  1. Gillar också bilden ;) Och visst är det så att kameran inte är I närheten ens vad vi kan se med våra ögon. Hmm svårt det där om bilden är manipulerad eller inte men jag skulle nog säga att den är det eftersom det inte såg ut som det gör på bilden.

    SvaraRadera
  2. Gillar också bilden men på min skärm upplever jag det som om huvud och hals nästan smälter ihop med den mörka bakgrunden. Smaksak och jag vet att du har koll på det så det kanske bara var onödigt att poängtera. Tycker att det är så intressant att ta del av ditt resonemang runt din bilder, dess tillkomst och hur du redigerar, utrustning osv. En stor källa till kunskap för mig. Oavsett om den är "manipulerad el inte så tycker jag det blev effektfullt.
    Hälsn
    M

    SvaraRadera