söndag 25 maj 2014

Artbestämning





Fågeln på rätt ställe. Om jag törs utgå ifrån att bilden nedan föreställer lövsångare. En hel del har jag lärt mig om de olika fågelarterna senaste åren. Men små, gröna sångfåglar lever i sin egna, ointagliga ID-bastion. I varje fall vad mig beträffar.
Även fågelskådare kan nån gång ta fel. Mötte en som med glansig blick utropade att han just nu ser skärfläckan i sin tubkikare. På ett fält mitt i Skåne. Coolt, tyckte jag. Dessa eleganter har jag bara sett på bild tidigare. Jag fick kika genom hans optik och tja, det kunde säkert vara rätt bestämning. Gick några femtiotal metrar närmre och fotograferade fågeln. Mötte sen en annan skådare som starkt betvivlade att en så utpräglad kustfågel kunde simma runt i en översvämning mitt i inlandet. Omöjligt, var hans uppfattning efter att jag i kameradisplayen visat mina - för all del inte särskilt bra foton -  tagna på flera hundra meters avstånd som de var. Nä, OK. Det lät ju rimligt och den förste skådaren hade väl helt enkelt tagit miste.
Hemma framkallade jag bilderna, förstorade upp några på min högupplösta skärm. Ingen tvekan. Visst var det en skärfläcka. Med rätt färger, beteende och den där uppåtböjda näbben. Bara som ett exempel på alla kan göra fel och intressanta saker kan hända varje gång man är ute.






Nå, här är den lilla, gröna sångfågeln. Jag kallar den för lövsångare för att den poserar i den miljön. Och den är väl den vanligaste av dessa fåglar så chansen att det blir rätt optimeras...
Kaxig attityd, eller hur?

1 kommentar:

  1. Det tycker jag också... kaxig lille :)
    Snyggt fångat, som alltid.
    Hälsningar Halina

    SvaraRadera