Det händer alldeles för sällan. Med så många fåglar skulle det inte behöva vara något problem. Men när jag tittar på mina egna bilder återfinns sååå ofta bara en enda fågel i varje ruta. Trots att stället vimlade av individer. Måste ha något att göra med hur jag väljer motiv, såklart. Men säkert spelar rent tekniska parameter in. Som att teleobjektiv kan dimma ner bakgrunder - ofta oönskade - i bilden. Och att valda skärpedjupet med största möjliga bländaröppning trollar bort resten.
Häromdagen i gömslet nere vid sjön reagerade jag på att gråhägern, av alla fåglar, effektivt bortmobbades av ett gäng skrattmåsar. Den större fågeln var för en gångs skull inte lika observant på fotografens förehavanden, utan flög riktigt nära med de förföljande tätt inpå. Tjugotalet bilder hann det bli innan fåglarna sorterat ut sina förehavanden. Och se man på! Några enstaka bilder uppvisar en av mobbarna, resten visar bara hägern mot ljus himmel. Men var säkra på att i samma synfält rymdes många fler. Det blir att för personen bakom kameran försöka tygla sin entusiasm för det som sker framför. Komma ihåg att blända ner och hoppas exponeringstiden räcker till.
Din blogg och dina fina fågelbilder gör att jag oftare börjar vädra mitt tele. Det kommer inte räcka så bra som hos Dig, men när strandskator är tillbaka måste jag skaffa mig ett självporträtt ;)
SvaraRaderaBilden ovan är underbar.
Hälsningar Halina
Du är i mina ögon fullt kapabel fotograf som utför bildlösningar på ditt sätt. Det finns ju ingen standardmall att anpassa sig till, tack och lov. Skulle dessutom tro att få kan matcha bilder på strandskata som Strandskatan själv utför. Alltid bättre att vara en i gänget, typ.
Radera/ Klas
Håller med dig, väldigt ofta har man en stor bländare vilket ju gör att bakgrunden suddas ut rätt bra. Men det känns även som att använda en mindre bländare ger mer oskarpa bilder på grund av längre exponeringstid och för att kompensera det måste man höja isot vilket leder till mer brus :( Svårt det där men det är bara att experimentera på :) Bilden är riktigt fin måsen I bakgrunden tillför massor till bilden.
SvaraRaderaMan kan ju alltid hoppas att en nyutvecklad kamera får bättre sensor med mindre brusverkan på högre ISO. Då skulle ju den här typen av fotograferande vi pratar om underlättas. Men fortfarande gäller att tänka snabbt och rätt, ingen kamerauppdatering kan ändra på det. För egen del känner jag att den berömda skon klämmer värst just här. Vill man utvecklas som fotograf måste man nog köpa den jobbiga verkligheten att träning, träning och dedikation är det som gäller.
Radera/ Klas