tisdag 4 december 2012

Tur & oturIngen lycka med fåglarna igår så jag visar en hjortbild från höstens brunst istället. Två saker skapar svårigheter här. Eftersom skogarna är små är djuren förvisso inte obekanta med människor, men i dessa tider vill de vara ifred och drar sig därför undan. När du väl lyckats smyga dig på dom väntar nästa utmaning. Träd, buskar, enstaka grenar skymmer sikten, lurar autofokusen, ändrar färger. Här skymmer en lövprydd gren hjorten partiellt och ger upphov till den stora färgblaffa vi ser ovan hjortens huvud. Vad gör man? Det är nog bara att acceptera sakerna som de är. Ibland har man tur, ibland inte.

10 kommentarer:

 1. Just denna färgblaffa stör inte alls tycker jag, tycker den ger mer liv åt bilden istället. :-)

  SvaraRadera
 2. Tycker inte heller att den stör speciellt mycket, mest för att den är kring hornen. Hjorten lyser upp med sin lite smutsvita päls fint i skogen. :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar smygkänslan i bilden. Grönskan som omsluter och ramar in blir en tillgång mera än ett störningsobjekt om jag får säga min mening. Spännande att se hur du följer hjortarna året runt. Så borde man ju göra, för här i trakten finns det gott om dem.
  / maria

  SvaraRadera
 4. Hjortarna lever i den miljön, det är bättre känsla i de bilderna än de man ser från hjorthägnet utanför Köpenhamn (där man först förundras över vilka fina bilder och sedan ser någon som tagit ett foto med en vidvinkel, där 10-20-30 fotografer står på rad 15 meter från den orädda hjorten och fotograferar den. Som någon sade: "Ibland är 200 mm för mycket...".

  Dina hjortbilder visar istället hjortarna där de hör hemma. Visst kan det bli lite oskärpa eller lövblaffor ibland. Men alternativet är nog att åka till ett öppet hägn, eller gå in i spenaten och hitta ett ställe med lite öppningar på intill en viltväxel och spendera x antal 100 timmar där och hoppas på tur.

  Jag ser fram emot fler av dina bilder!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att blaffan är nåt positivt, den gav en vacker aura runt huvvet på ett vackert djur.

  SvaraRadera
 6. Ja så är det ju när man fotar i naturen. Skulle man varje få klockrena bilder varje gång få så skulle det nog bli rätt trist...Men jag tycker den här bilden blev riktigt bra!

  SvaraRadera
 7. Bilden är bra som den är....jag har ju haft turen att se vilt och att de bara stått där o modellat för mig . Hela hösten har jag ju sett älgarna på vårt sk älgfält men nu är de pyts väck....nu är det ju snö på fältet men det finns ju klöver under...hoppas få se dem snart igen

  SvaraRadera
 8. Precis inte alltid det är så himla lätt.Men ibland tycker jag folk lägger ner lite för mycket energi på saker som grenar och smågrejer som stör i en bild men det är ju faktiskt så det ser ut i naturen.
  Fotar du med stativ? Har inte gett mig på det än men kanske skulle man få lite bättre bilder då.
  //Kicki

  SvaraRadera
 9. @ Nattugglan : För dessa bilder i skogen har jag så gott som alltid stativ, oftast monopoden med bekväm trefot nertill, ibland ett kraftigare trebensstativ med bra kulledshuvud. Fågelfotograferingen oftast utan stativ. / Hälsningar, Klas

  SvaraRadera
 10. Skön bild med mycket höstkänsla!

  /Erik

  SvaraRadera