måndag 20 augusti 2012

TransformerIbland kan färdigprodukten av bildredigeringen komma ut på oväntat sätt.Fotograferingsituationer i mörk skog skapar ofta nog stort spelrum för oväntade resultat. Nu vet jag att samma kan gälla för efterbearbetningen. Jag mörkade ner lite här, ljusade upp lite där och tillsatte fläckvis en aning saturering. Noggrannt betraktas så resultatet. Plötsligt inser du att du just begått ett allvarligt brott. Skogen håller på att eldas upp! Inte nog med det. Djuret i förgrunden får ny betydelse. Istället för det avsedda stillsamma porträttet på vithinden,  har hon här förvandlats till actionfigur, som ett slags Hamilton på bioaffisch...  Märkligt att hon fortfarande står så stilla framför pågående katastrof.

9 kommentarer:

 1. Mycket spännande efterarbete :)
  Eld i skogen är makalös!
  Härlig text och bild.
  Hälsningar Halina

  SvaraRadera
 2. riktigt läcker bild. fint fångat och snyggt arbetat :)

  SvaraRadera
 3. Gillar dina reflektioner över ditt efterarbete. Slutresultatet av din bildbearbetning är annorlunda och fräckt.
  /Erik

  SvaraRadera
 4. Att förvanska en bild för mycket är alltid tveksamt. Samtidigt kan den faktiska upplevelsen ibland överträffa resultatet. Får man då försöka påverka bilden i efterbehandlingen mot den faktiska upplevelsen? Svåra frågor men viktiga.

  SvaraRadera
 5. Roligt med lite diskussion. Vill bara besvara Hans-Oves fråga ovan med att graden av påverkan måste varje enskild fotograf får lov att bestämma själv - och oxå ta ansvar för själv. Tycker jag. Är man öppen och villig att redovisa vad man gjort, vad kan då gå fel? I min bild ovan slumpar det sig att ljuset faller på speciellt sätt och - tillsammans med de metoder jag beskrivit - övergick belysta löv och grenar till storformen "eld". För ändamålet konstruerade filter, instickspluggar eller annat finns inte i min värld och som jag skrev var inte heller syftet att elda i skogen. För mig kom denna bild ut på helt oväntat sätt. Kanske jag även tycker den blev mer intressant än fotograferingssituationen i sig självt. Berätta gärna mer vad du tycker!

  SvaraRadera
 6. Tycker bilden blev läcker även om det är redigerat. Du har ju nämnt vad du gjort...

  SvaraRadera
 7. En av de få gångerna då redigering av bild ger något positivt, när slutresultatet blir så här sagolikt fängslande! (Ser ju ut som taget ur en saga!) Kanonbild.

  SvaraRadera