tisdag 28 juli 2015

Tjuv & rackarspel
På bild har jag tidigare sett amerikansk vithövdad örn tvinga till sig fisk från en stackars fiskgjuse. Nu vet jag att örnens kusin i Sverige är av precis samma skrot och korn. Fast denna gång drabbades en glada. Här har förföljandet just inletts. Tagen på långt håll är serien inte av bästa kvalité, tyvärr. Det tråkiga ljuset är inte mycket att göra åt heller. Det verkar höra till när ett sånt här tillfälle yppar sig.


Man kan tydligt se gladans fångst. Och örnens målmedvetna pose där den positionerat sig just bakom.


Genom sökaren såg jag bara att den förföljda fågeln droppade av. Sekunden senare är örnen ensam herre på täppan med sitt nyfångade byte väl förankrat i klorna......vilket bättre kan skönjas på denna annars usla bild.
Naturen är hård, den starkare vinner för det mesta. Skicklig fiskare själv syns det ändå en smula underligt att havsörnen måste busa med andra fåglar om fångsten. Jag tror den gör det för sportens skull : Det är roligt att trakassera mindre djur. Men hur kul om gladan skulle försvara sin fångst?

6 kommentarer:

 1. En fantastisk bildserie som blir en favorit och hamnar bland bokmärkena. Intressant, visste inte ens att gladan fiskade. Mycket skall man lära sig. Det känns ju som att det måste vara jobbigare att jaga en glada på så sätt som sker här än att sitta och vakta för att sedan köra snabb attack, eller genom att promenera runt i grunda vattendrag som den annars ofta gör. Intressant beteende.

  Och tack för att du delar. Det inspirerar!

  SvaraRadera
 2. - Halloj i söder.
  - Vilken bildserie på rovfåglarna. Imponerande !
  - Ha en fortsatt trevlig vecka !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 3. Alltid kul att fånga ett skeende som blir lite utöver de vanliga "sittbilderna"...blev ju inte så tokiga bilder ändå...å när det händer så går det ju fort så man får vara snabb i vändningarna...

  Steffe

  SvaraRadera
 4. Hmmm Klas...man kan aldrig få allt:)
  Bilderna är suveräna i sin berättelse, de skildrar ögonblicket, jakten och känslan...de är dessutom inte så tokiga ljusmässigt...jag och säkert du med har sett betydligt värre "ljusmarodörer" än så:)
  Den sista bilden är inte alls "usel"...den har en speciell känsla...örnen pustar ut...därav molnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Gertie.
   Jodå, det finns säkert bilder av sämre kvalité. Den evige optimisten inombords hoppas ändå på att alla goda ting en dag ska sammanfogas i en enda serie bilder. Eller bara enstaka bild, för all del.
   Din tolkning av molnet roade.

   / Klas

   Radera
 5. I Nordnorge fanns det gott om Havsörn, dom flög omkring och spanade på mat och alltid förundrades jag av att dom kunde stå så stilla i luften.
  Men det var inte värt att gå upp på klipporna där dom var eftersom vi fick veta att dom anfaller eftersom dom har ungar.

  SvaraRadera