söndag 27 april 2014

En bild blir tillFotografen, fisktärnan och en underbar eftermiddag i solen. Det behöver inte vara så mycket mer. Genom pur snabbhet som bekant svårfotograferad fågel. Ska jag lyckats fånga en sådan, skarpt återgiven på bild, måste objektivet vara prefokuserat på någorlunda rätt avstånd och motivet direkt upptäckas i sökaren. Annars är tillfället redan borta. Men det finns ju som väl är många möjligheter till övning.Sen ska man gärna ha lite tur med sig oxå. Jag står alltså upphöjd i tornet och av 100 bilder förekommer i 95 fall blå himmel som fond. Blixtsnabbt sänker sig fågeln och bakgrunden förvandlas till träd, växande fält, vass. Oftast på bekostnad av överexponerad fågel. Nä, jag ställer aldrig in kameran på förvald exponering vilket ju kunde ha avhjälpt denna situation, men skapar samtidigt andra exponeringsbekymmer med sol som går i moln, t ex. Istället försöker jag komma ihåg att vrida exponeringshjulet åt rätt håll. Detta arbetssätt är ganska nytt för mig, så det går så där. Men denna gång blev det väl utfört och ut kommer sprintern välexponerad mot passande nedtonad bakgrund. Mycket svårare än vad man i förstone kanske tror. Tycker jag.
Nå. Den blåfärgade diagonalen är himmel och trädtoppar i oskärpa, den gula utgörs av blommande rapsfält. Likaledes i oskärpa. Sceneriet korsas av fisktärnan som med sin röda näbb sannerligen bidrar till färgprakten. Och bitarna föll på sin plats.

5 kommentarer:

 1. - Halloj i söder.
  - Lysande. Alla delar perfekt !
  Håller även med dig om svårigheten med just den
  här snabbflygaren. Men träning ger ju färdighet....
  - Ha en fortsatt bra dag !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående skrivare, mycket fin bild.

  SvaraRadera
 3. så perfekt men bakgrunden och allt .Håller med om att det är en svårfångad fågel ,ha en fin kväll ,Nette

  SvaraRadera
 4. Åhhhh, bilden är alldeles underbar, så stilrent och elegant. Full njutning att få ta del av. Fattar inte att det är möjligt att få till det så här snyggt.
  Så stort TACK för att du visar att det är möjligt.
  Ha det så Gott.
  M

  SvaraRadera