tisdag 17 februari 2015

Grupperar sigFrån igår.
Inget ovanligt att dovvilt samlas i stora hjordar, upp emot 20 djur. Vi pratar om hindarna. När det börjar se ut som våren kommer och ett tag därefter. Det som däremot är ovanligt i denna serie är att båda könen representeras. Visst, dovvilt internkommunicerar med varandra även utom brunsttiden. Inte ofta. Men det händer. Till skillnad från mina erfarenheter av kronvilt. Men att se en så här stor grupp blandade individer händer inte varje dag.

Här en grupp hindar med kalv. De är på väg över ett stort stycke, men har bromsats in av min framfart. Längtansfullt blickar de mot skogen på andra sidan. Ledarhinden betraktar mig, funderar över sitt nästa drag.


Men plötsligt finns ingen tid kvar att fundera. De mäktiga handjuren skjuter på, vallar flocken över åkern. Hannarna har oxå de såklart upptäckt mig. Men mot alla odds tycker de sig vara osårbara, inget ont drabbar dem. Hmmm... På en obskyr internetsida upptäckte jag att kapitala dovhjortar - med fullt utvecklade horn - kunde få nedläggas mot avgift om många tusen kronor. Så eftertraktade troféer är helskovlade hannar i vissa, skumma kretsar.
Bilderna är tagna på långt avstånd. Men de kommer ju närmre.

7 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder!!!
  Hoppas du får lite närbilder med, om de tillåter :)
  Apropå det du skriver... undrar ibland varför naturen skapade en människa...
  Inte för att hålla balansen ;)... i alla fall...

  Min dator "lever" och jag vet lite mer om drivrutiner... haha, men min favoritkamera slutade fungera och ett objektiv gick sönder... För kameran finns det support men för ett gammalt objektiv blir det lite svårare... det är från annan tid ;) Får leta efter reparatörer-entusiaster.

  Ha det fint
  Halina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Halina. Drivrutiner? Jag har försökt köra en äldre multiskrivare på 64 bitars system. Laddat ner ny rutin, installerat och såklart inte lyckats starta upp. Ger väl sig nån gång, kanske. Hoppas du har kvar något av dina fina Zuikoobjektiv som du tar så fina bilder med. Lycka till med reparationen.
   / Klas

   Radera
  2. Tack så mycket :) Zuikoobjektiv är ok, det är annat gamling som krånglar och som var till Canon... Kamera Olympus blev kaput. Måste skicka den till Olympus. Får se vad de säger... De slutade producera E-5...

   Tack igen :)))
   Halina

   Radera
 2. Otroligt vackert.
  Dessa hjortar har vi nog inte här uppe, det är kronhjortarna vi har.
  Och inte så ofta man får se dom heller, det finns en flock som brukar vara i skogen ute vid havet vid JärnäsKlubb.
  Vi måste åka ut dit å kolla om vi får syn på några foto-objekt, men nu är det så kallt och så blåsigt att vi trivs bäst inomhus.
  Där ute vid havet brukar det blåsa upp så att det blir stora isbröten, otroligt vackert som en helt annan värld.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken samling ,den var inte dum .Nette

  SvaraRadera
 4. Riktigt härlig skärpa i bilderna, och fina familjefoton. Nu börjar abstinensen kicka in hos mig. Får nog snart ta några semesterdagar och komma iväg!

  SvaraRadera
 5. Så fina de är! och så roligt att se så många :))

  SvaraRadera