torsdag 18 december 2014

´A la myrslokTror inte jag sett detta innan. En titt i fågelboken bekräftar misstankarna : Den långa tungan används för att pilla ut insekter som hackandet blottlagt. Någon annanstans har jag lärt mig att hålla uppsikt efter de här spettarna runt de myrstackar man passerar förbi. Myror är i alla fall vintertid viktiga snacks för dem. In i boet med näbben, ut åker tungan och slickar i sig av godiset. Smask!I flera år har jag letat efter gröngölingar som tidigare siktats i hemtrakterna. Aldrig lyckats när det gäller att komma till vettiga bildresultat. Nu öppnar jag bildörren, stiger ut  - och mitt framför näsan uppenbarar sig fågel. Och stannar kvar. Enda tråkiga är ju som vanligt den dystert grå bakgrund som just nu kallas Skånsk vinterhimmel. Den imponerande tungan såg jag först hemma vid datorn. Har jag förstått rätt är denna individ en hanne.

5 kommentarer:

 1. Grattis till mycket bra foto, och extra kul och bra med tungan som jag aldrig sett. Häftigt. Visst är det kul att komma hem och kolla bilderna och ibland upptäcka små detaljer man inte sett ute på plats.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja det är otroliga tungor som hackspettarna har. Jag tycker att den grå bakgrunden förstärker och framhäver fågeln i bilden, så det gör inte så mycket. Du har rätt att det är en hane och det ser man på att den har rött i den svarta mustachen. // Urban

  SvaraRadera
 3. Super..det hade man ingen aning om..

  SvaraRadera
 4. Har läst om den långa tungan tidigare, men aldrig sett den! Bra fångat!! :)

  SvaraRadera