onsdag 30 mars 2016

Läxa från anno dazumal
 "Ögonblicket kommer som en snigel men försvinner som en blixt".

Det var en svensk pressfotograf vid namn Peddy Moberg som nån gång under 1930-talet - tror jag - yttrade dessa bevingade ord över sitt sätt att fotografera människor. En bra sentens att erinra sig även för den nutida naturfotografen när han eller hon är ute i markerna. Inte minst jag själv har numer anledning att reflektera över detta.

Hade varit ute ett tag. Ställer ner enbenet på marken, pustar ut. Förfokuserar därefter på ett träd en god bit fram på vägen jag går på.  -För det har ju nån gång hänt att djur dyker upp någonstans därifrån, hann jag tänka. Med trädet sålunda i okularet, en plötslig rörelse, en mörk varelse flyger över diket, upp på vägen och två snabba språng senare är gestalten uppslukad av skog på andra sidan.
Pressfotografens credo dök upp direkt i mitt huvud medan jag tittar på displayen : Hann jag ö h t få något skott på unge kronhjorten? Minns inte om jag tryckte av eller inte. Jodå, en ruta kommer upp och den blev tack vare förfokuseringen rätt skarp.
1/125 s fryser förstås inga snabba rörelser så den oskärpan bjuder jag gärna på.

1 kommentar:

  1. Härligt att du hade koll och gjort en förinställning. Visst är det så att när det väl händer något så brukar det vara över innan man fattat vad som hänt. Eller så blir det som vid mitt senaste besöket hos svanarna. Då hände det saker precis hela tiden. Jag gillar din fartfyllda bild. Syns verkligen att det gick undan.
    Hälsningar
    Monica

    SvaraRadera