lördag 7 mars 2015

Fantastisk fågel !





Ormvråk eller Börringe-? Jag har läst in mig något på skillnaderna. Kanske det jag kallat för Börringevråk några gånger istället varit osedvanligt ljus ormvråk. Hoppas läsekretsen inte slår mig i skallen för detta, tycker fågelID fortfarande är svårt. Bättre jag gör misstagen här så slipper ni ... Ljusa fåglar. Juvenila i synnerhet. Så denna är förmodligen just en sådan. Ung ormvråk. Vilket inte innebär mindre fantastisk fågel. Sitter på räcket intill fågeltornet, vid parkeringsplats med flera bilar uppställda. Alldeles intill en bro. Jag ser fågeln, tar denna bild från bortre brofästet. Fågeln sitter lugnt kvar.
Men så problem. Bron är för smal för möten och biltrafik bakom vill fram. Så jag kör över, svänger in på P-platsen, stänger av motorn. Lugnt betraktar rovfågeln sin omgivning. Gör ett nästan tamt intryck.





Denna är nog så nära en vild, sittande rovfågel i det fria jag någonsin kommit. Sparvhöken i tidigare inlägget undantagen. Men den är ju kamerafångad bakom fönsterglas. Kanske sex meter bort eller närmre än så tittar vråken på mig, kontrollerar sin omgivning.  Detta är i alla fall det helt obeskurna foto situationen möjliggjorde. Kameran maler på. Jag flyttar bilen ytterligare några meter bort för ny bildvinkel, tar några skott. En person går nerför trappan till skådartornet, fågeln flyger genast bort. Hjärtat bultar, pulsen rusar. Ännu i möten med det vilda.

3 kommentarer:

  1. Alltid snygga bilder .Vi var ute på en runda i stormen nu på eftermiddagen 24m i byarna tyvärr såg vi 2 döda svanar av dom jag hade på foto för någon vecka sedan ,inte så trevlig ,kallt var det ,ha det så bra ,nette

    SvaraRadera
  2. Underbar fågel och fantastiska bilder!
    Grattis! Jag förstår att hjärtat bultade. Jag skulle skakat i hela kroppen ;)
    Hälsningar Halina

    SvaraRadera
  3. Fantastiska foton!

    Du stället frågan om ljus ormvråk eller börringevråk, egentligen ingen skillnad då "börringevråken" är just en ormvråk men med viss ljus täckning. Vanlig i Skåne och påstås ha fått sitt namn för att de är vanliga runt Börringesjön.

    SvaraRadera