måndag 19 januari 2015

Får man kräkas för en liten stund?
Vistas i naturen är tyvärr inte enbart skojigt, uppfriskande. Eller välj själva några av de attribut vi vanligtvis använder för att beskriva läget därute. Bilden nedan har jag funderat över ; vad har hänt här? Har fågeln - gråtrut?, mås? (kanske ID-bestämningen för en gångs skull inte är det viktigaste här) - olyckligtvis kraschat med taggtråden? Eller är det något annat vi ser här? På tal om taggtråd, förresten. När ska den förbjudas!? Den må ha varit effektiv i krig, men nu säger jag som spanjorerna : Basta!I det virrvarr av döda fjädrar,broskstycken och vävnader jag ser, verkar det som taggtråden träffat och naglat fast fågeln i dess stjärt. Hade den flugit in i döden borde skador på huvud, bröst/mage, ben/fot uppstått där?! Istället ser det i mina ögon ut som fågelkroppen hakats på tråden post mortem. Förhoppningsvis. När livet redan flytt. Av vem då? Om man med öppna ögon och öron tar in somliga människors bekymmer kan störd nattsömn, uppätet utsäde, fåglars föroreningar mm lätt pejlas in. Kanske en individ trött på sådana olägenheter har utfört det grymma dådet ovan. Som ett slags totem : Håll er borta från mig!
Orimligt antagande ? Skulle inte tro det. I flera år arbetade jag med en annars helt vanlig familjefar. Men han avskydde katter. Såg han något sådant djur längs/på vägarna var han inte sen att försöka köra över det. Bara sådär. På nätet diskuterade vidare en samling trädgårdsälskande kvinnor bästa sättet att avliva de rådjur som kalasat på blommorna. Det finns säkert massor med liknande historier att berätta, men nog nu. 

4 kommentarer:

 1. Verkligen bedrövligt och tillika en milt sagt barbarisk handling är ämnet du tar upp och bilden är bara en av dem många incidenterna man kan med båda ögonen se, plus allt som sker i hemlighet. HEMSKT!
  Vi har i vinter lagt märke till att rådjuren huserar i vår trädgård om natten och äter havre under fågelborden och det bådar inte gott för tulpanerna.
  Med tanke på den "inte i naturen hemmahörande taggtråden" är det både människor och djur som far illa. I våras fick jag mig en riktigt knä-smäll av densamma, flög som en projektil och kunde lyckligtvis ta mig hem haltande.
  Dessutom kom jag att bevittna två älgkalvars envisa kamp att komma över naturens taggtrådshinder och deras ben och magar blev sannolikt sargade!! Hur många dylika fall det förekommer kan man bara ana sig till!
  Hoppas att förnuftet får råda!
  Ha en trevlig kväll /bea

  SvaraRadera
 2. Ja, ack ja...ett ständigt återkommande tema och något som man aldrig kan låta bli att förfasa sig över. Vart har omtanken och generositeten tagit vägen? Allt får ge vika för människans tro på det egna suveräna jaget och oförmågan att inse att alla har rätt att finnas, att äta sig mätta...även om det råkar vara "mina" så omsorgsfullt planterade tulpaner som står på menyn:)
  Jag hoppas att fågeln hade en annan dödsorsak än taggtråden...men visst, bort ska den!
  Ha det gott, här vräker snön ner...hoppas vintern kommer även i söder:)

  SvaraRadera
 3. Fy f-n, verkligen ett tragiskt öde. Trodde i min enfald att taggtråd var förbjudet.
  M

  SvaraRadera
 4. Tragiskt öde men ser ut som att den hänger i ena vingen över taggtråden tycker jag.

  SvaraRadera