onsdag 6 januari 2016

Årets vinterfight

Tycks som varje år ska sångsvanarna åtminstone en gång visa upp sina stridskonster för mig.
Det började ju annars så stillsamt i den lilla, men översvämmade ån. Gäss, svanarna, knipor. Alla njöt av den barmhärtiga solen. Utan uppenbar orsak attackerade plötsligt en sångsvan en annan. Överraskningsmomentet är guld, halva striden vunnen.
-Hallå, vad har jag gjort?!Kampen fortsätter. Här ges tjuvnyp t o m under vingen, ja, jag säger det bara. Inga gentlemannaregler likt de vi har i boxning. Det plaskades, nafsades vilt. Respektfullt skingras mindre fåglar åt alla håll.Slutet blir det vanliga : Vinnaren tar allt. Manifesterar sin makt så ingen kan undgå det.Förloraren glider däremot stillsamt iväg från scen, slickar sina sår...

5 kommentarer:

 1. Vakre sangsvaner og godt fortalt!

  SvaraRadera
 2. Frågan är vem som är vinnare denna underliga sk vinter...är det sångisarna tro?
  Har de inte kommit längre än till dig, eller är det kanske så att de har flyttat sin vintervistelse norrut...för inte skall de väl vara kvar i Svedala under vintern...känns helt fel:)
  Bilderna påminner om mina från mitt norra hem vid midsommar??? fight som fight...men vad är deras naturliga reproduktionsbeteende, undrar jag?
  Hursomhelst så får vi hoppas att både sångisar och sothönor tar sitt förnuft tillfånga och vänder näbben mot söder igen, eller hur!?
  Hälsning från ett bistert, men vackert Kalix..."bara" -28...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här vore väl bäst om någon mer kunnig besvarar dina frågor, Gertie.
   Kan bara meddela att så länge jag hållit på med naturfotografering har sångsvan och skånsk vinter hållit ihop. Kanske några väljer att stanna, andra kanske bara är sena resenärer till vinterkvarter söder över. Striden ovan var nog inte revirbetingad utan gällde väl något annat bara kombatanterna själva har insikt i. Även om jag ännu inte observerat det, kan enligt Wiki annars deras häckning ske så långt söder ut som i Skåne. Under vårtider, då förstås.
   / Klas

   Radera
 3. Härliga bilder på sångsvan, vet inte riktigt varför men tycker att den tilltalar mig lite mer än "knölis". Svanar överlag dock väldigt fotogeniska!

  SvaraRadera
 4. - Halloj i söder.
  - Fin bildsvit på vardagens dramatik !
  Här får vi nöja oss med Knölsvanar. Har aldrig sett
  någon sångsvan i mina vatten.
  - Ha en fortsatt trevlig vecka !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera