måndag 4 maj 2015

Istället för undanstoppad utrustning...
Tänk om den absolut vattentäta fotoutrustningen uppfunnits! Med automatisk avimningsfunktion och torrtorkning av optik. Då skulle inte fototillfällen behöva missas. Som hände här. Är på väg hem efter morgonpasset i gömslet. Promenaden i skogen avbröts plötsligt av ett förfärligt oljud. Marken dånar, grenar knäcks. Något är på gång!
Uppenbarar sig strax ett gäng kronvilt. Viss förvirring infinner sig när de får in mig på radarn. Istället för att bara korsa vägen som nog var avsikten, börjar de rotera runt den, springa fram och tillbaka. Tur för fotografen som fick oväntat gott om tid för att packa upp sin utrustning, nerstoppad i ryggsäcken som den var pga regnandet.


Om det är korrekt att hindarna brunstar bara en enda dag * under varje ägglossningsperiod är det såklart bråttom att finna Den rätte. Men här försöker ungtupparna nog på sig ett eget nummer och de stackars hondjuren skingras åt alla håll. Platshjorten är inom räckhåll, men har så mycket att stå i att han inte kan vara på alla platser samtidigt. Det är det hannarna på bild - de var fler än så - försökte utnyttja i trafikstockningen som uppstod.
* Solheim,Klaesson,Pedersen,  "Kronhjort", Bonniers Förl 2004, s 40 ff

2 kommentarer:

 1. I sanning magnifika djur! Och gällande din önskan om utrustning, så kan jag bara hålla med :)
  Tack för boktipset, skall läsas.

  SvaraRadera
 2. Jag ler...kan inget annat, för det är väl precis så här det är när man skall vara djurfotograf:)
  Regn, rusk och då, ja just då uppenbarar sig de vackra, de ståtliga och svårfångade...men här hade du ju en hel del tur i alla fall...eller var det kanske så att de ville bli förevigade?
  Ja, självklart var det så... de kände igen dig!
  Häftiga skönheter måste jag säga...och grattis till upplevelsen!

  SvaraRadera