onsdag 4 juli 2012

Rödbena på vilket avstånd ?
När denna graciösa fågel "fiskar" - har fått för mig att mest bottendjur står på menyn - då tar den inga genvägar. Blickstilla smälter den in med gräskant och bakom vass när den inte istället väljer att sakta kryssa fram på smala ben, med lite ytpåverkan. Dessutom oftast tacksam att fotografera, åtminstone i mina trakter. Den här verkade omedveten om min existens där den utförde sitt jobb kanske 7 meter framför objektivet. På tal om avstånd känner jag till att Canons nativa råfilsframkallare inkluderar sådan data i Exif, varför släpper man inte dessa uppgifter till alla andra programutvecklare??? Känns löjligt att behöva gissa sig till fotograferingsavstånd i efterhand!

6 kommentarer:

 1. Jag brukar kunna se avstånd på mina bilder i exif (Canon 60D), jag använder ExifViewer för ändamålet.

  Kan det bero på olika objektiv (vet inte, har inte kollat) eller kan det bero på hur man satt fokus? Intressant fråga i alla fall!

  mvh /Martin

  SvaraRadera
 2. De Exifviewers jag brukar på Firefox och Chrome sätter båda avståndet till "0". Jag överför råfilen från kamera till dator via Canons program som medföljer kameran (7D), men gör alla råfilsjusteringar i Capture One.

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder! Exif hmmmm vad e de...får kolla . Har en 60D med men just nu något fel på tyvärr. Får bara ljusa bilder oavsett vad jag ställer in för program eller annat.

  SvaraRadera
 4. Lindsjö: Kan du ha kommit åt exponeringskompensationen? Kolla i din manual. Svårt att förklara här över, men jag har en 60D och råkar ibland ändra den av misstag och då blir det väldigt mörka eller ljusa bilder, beroende på hur man ändrat. /Martin

  SvaraRadera
 5. Hej Klas
  Fina bilder på rödbenan.
  jag använder prog. PhotoME för att botanisera bland EXIF-info.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset, ska prövas med mina grejor.

  SvaraRadera