söndag 9 september 2018

Tankar en valnatt september 2018





Söndag kväll, valvaka råder. Allt möjligt debatteras. Har debatterats senaste tiden. Men ingen enda rikspolitiker jag sett/hört har pratat om vad ska hända med de vilda djuren? Visst, det snackas om temperatur och grader av varmare klimat hit eller dit. Med förmodad påverkan på djurlivet. Men intresserar sig en enda politiker för djuren som levande varelser just nu? Idag? Jag menar, skippa högtidstalen. Vad positivt uträttas/har uträttats senare tid!?







Miljoner fåglar har sen länge existerat och gör så ännu. Men inom totalintervallet sker ju stora förändringar. En art går tillbaka, andra stiger fram. Är detta oviktigt för den förment naturintresserade svensken? Varför måste jordbruksmark, skogsskövling tillåtas expandera? Mindre habitat för vilda djur medför självklart krympande bestånd. Kanske jag är naiv. Men för inte så länge sen låg tung del av matfrågans - mänskliga matfrågan, märk väl -  globala lösning i genmodifierade spannmål. Vad hände egentligen där? När krutröken och känslosvallen skingrats?







-Vad ska hända med oss?! En spillra av Linnés nominatras av kronhjort förekommer i delar av Skåne och bara här. Är vi utan intresse för allmänheten? Ska vi gå under - inte först och främst av temperaturökning eller annat - utan istället främst genom inavel och hybridisering?







Nä, piper skäggmesen från regnig vassrugge. Det finns inga som för djurens talan. Djur tas inte på allvar. Vi ska bara finnas och när vi inte längre gör det...Ja, då är det slut även för er människor. Det tänkte ni inte på!

1 kommentar: