lördag 15 augusti 2015

Stilstudie Fiskgjuse

Det är intressant att förkovra sig i egna närmiljön. Om en av mina sjöar står exempelvis i skrifterna att för bara 10 år sen anlades ett eller flera konstgjorda bon för fiskgjuse. Inget par häckade då vid sjön, trodde man. Osäkert om just dessa bon någonsin använts av gjusar, kan man väl nu ändå slå fast att ett eller fler par etablerat sig. I alla fall siktar jag dem med ojämna mellanrum under hela sommaren. Att deras frekventa fiskande är propellrat av hungriga ungar nånstans därute i omkringliggande skogar verkar givet. Sen undras varför de överhuvudtaget försvann från radarn under senare delen av förra århundradet? Gifter som PCB bidrog alldeles säkert. För inte väcker en sån här fin skapelse tankar kring människors jakt på fåglar? Ett öde ju många andra rovfåglar drabbades av. Jag menar de fiskar ju bara? Eller var det kanske just därför??

3 kommentarer:

 1. Alltid är det väl nån dåre som trodde att dom eventuellt skulle tömma sjön på fisk, men jag tror på miljögifterna som du tog upp. Som vanligt härligt att kolla igenom dina fantastiska bilder :)
  Ha de

  SvaraRadera
 2. Fin studie du gjort ,Humlanbilderna är nog frihand så det är inga sekundbilder utan ett tålamodsprövande jobb ,när man har skärpan på rätt ställe ja då flyttar sig humlan..Trevlig fortsättning på helgen ,Nette

  SvaraRadera
 3. Härlig stilstudie på en duktig fiskare. Som vanligt intressanta bilder och texter du delar med dig av.

  SvaraRadera