torsdag 14 augusti 2014

Bekvämlighet och en iakttagelse



Hur berättar man om något som aldrig inträffade? Tja, berätta hur det inte hände.
Igår satt jag några timmar vid ån. Har tagit efter en fotograferande kollegas modus operandi och utrustat mig med tripod, bekväm regissörsstol, all tillgänglig brännvidd, kaffe&macka. Och väntar. Och väntar. På vaddå? Kungsfiskaren, såklart! Har nog aldrig haft en bekvämare session, speciellt som alla grejor bara behövde bäras 15 meter från parkerade bilen. Suveränt!
På min tilldelade tid såg jag fågeln vid fem (fem) tillfällen. Ingen enda gång satte den sig på "mina" utvalda ställen, så inga bilder. Men en sak inträffade. I litteraturen upprepas ofta att de fiskar från upphöjd plats eller ryttlar. Och därefter vertikaldyker. Nu vet jag att de lika gärna kan jaga centimetrar ovan vattenytan och ta bytet från nästan ingen vinkel alls. Som exemplifierat framför mina ögon igår. Allt händer på sekundbråkdelar, ingen chans till bilder.






Arkivbild på den lilla fågeln när den väl gör sig fotograferingsbar. Jag kommer att pröva konceptet fler gånger och hoppas på bättre tur då.

6 kommentarer:

  1. Se man får ju inte ha det för bra det var ju det som var felet ,man ska helst stå på ett ben och med foten bland myror då händer det alltid någonting bra .Men du kanske mådde bra i din situation så då kan du ju göra om det ,ha det fint ,nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha. Det ligger säkert en del i vad du skriver. Kanske jag ska ta med en myrstack för att sätta foten i nästa gång...
      / Klas

      Radera
  2. - Halloj i söder.
    - Är det en objektivvagga du menar. Så att objektiv och
    kamera blir hängande ovanpå ett enbensstativ ?
    - Ha en fortsatt bra dag !!!
    Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Henning!
      Om du menar gimbalhuvud, så ja. Ett sådant är väldigt användbart. i situationer där motiven kan dyka upp från vilket oväntat håll som helst. Eftersom utrustningen är både tung, dyr - och ån flyter under plattformen jag satt på - kompletterades med ett riktigt stabilt trebenstativ. Har aldrig satt gimbalhuvudet på monopod, kanske kan provas.
      / Klas

      Radera
    2. - Tack Klas.
      Det var inte just den jag hittade. Men tekniken
      är ungefär densamma. Spännande.
      Det blir jäkligt tungt att sitta med ett 80-400 på
      fri hand. Får se om det blir någon skatteåterbäring...
      Hälsar Henning och Blondin-Ida (som röstar på färska räkor istället)

      Radera
    3. Jag undrar vem som är klokast av oss. Lutar mer och mer åt att det är Blondin-Ida...
      / Klas

      Radera