lördag 2 augusti 2014

Snart dags igen!

Om bara lite mer än en månad är det åter dags för de där ruskigt tidiga morgnarna. Att med ficklampa ta sig till sitt gömsle, ignorera alla märkliga ljud som natten producerar på vägen dit. Jag längtar verkligen till det spektakel som är kronviltets brunstperiod.


Förstås är det de stora handjuren som får mest uppmärksamhet. Dels för den nästan dubbla storleken jämfört med hinden. Dels för att medan hindarna stannar kvar i området hela året, synliggör sig handjuren bara just dessa veckor. Övrig tid rör de sig över väldiga områden.

Man lär sig om september att klimatet kan rejält skifta mellan säsongerna. Ena året fryser man häcken av sig i minusgrader, nästa andas man in behagligt kvardröjande sensommarvärme. Punktliga som klockan dyker djuren upp i alla väder, visar upp sitt förtrollande spel, lägger normal försiktighet lite åt sidan. Ja, i hannarnas fall väldigt mycket försiktighet åt sidan.

5 kommentarer:

 1. Otroligt fina bilder ,kanske värda att frysa häcken av sig för ,fortsatt fin helg ,nette

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder o va kul att kunna se det, Du har ju hjortar hos dig. Jag har rådjur som jag såg igår o idag som har sina möten :-)

  SvaraRadera
 3. Det där skulle vart trevligt och få uppleva. Vet du någon som hyr ut gömslen ?
  Fina bilder !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lasse. Neh, vad jag vet finns inga stationära gömslen.Förutom då jakttornen, förstås.Och de är gratis. Först till kvarn... Själv har jag senare år använt eget mobilt gömsle med gott resultat. Andra lägger sig bakom närmsta enbuske. Det gäller att inte ge vittring åt hindarna. De är de med radarn mest påkopplad. Handjuren har annat att tänka på, verkar det som.
   / Klas

   Radera
 4. Underbara bilder på dessa magnifika djur! Hoppas på en bra säsong och att få se fler fina bilder från dig. Skall försöka få se handjuren i höst, vet ett ställe där man kan se hindar året runt och håller tummarna att jag kommer dit samtidigt som en hjort med ståtliga horn.

  Ha det gott i värmen,
  Erik

  SvaraRadera