torsdag 7 maj 2020

Det svänger om skogen...



Under årens lopp har jag haft många möten med vildsvin. På något sätt är dessa träffar alltid adrenalinfyllda. Antingen de - grisarna - kommer nära,  eller kommer de i fart. För några dagar sedan skedde båda på samma gång. Då blir det lätt farligt...


Plötsligt ett gällt skri bakom fårstängslet som ska skydda de späda träd som där planterats. En unge kastar sig mot stängslet, studsar tillbaka. Flera gånger under allt mer panikartade former. Bara 10 meter från mig. Inser att detta måste engagera mamma vildsvin. Så plötsligt ger stängslet vika, ut rusar ungen, gällt skrikande. Inser igen att att närmsta, större lucka i staketet är 80 meter bort. Vill absolut inte möta någon där. Så knatar iväg för att hinna före. Trots högsta fart på vägen håller mamman jämna steg i sin svårforcerade terräng, fylld av fällda trän, genom drivor av ris. Hör henne hissa, flämta, grymta.


Nå, det gick bra. Jag vann racet. Unge och mor återförenades. Kvar finns minnet och en enda, någorlunda skarp bild. Hade faktiskt sinnesnärvaro att fotografera ungen medan den skriande bearbetade stängslet, men allt blev otydligt sudd.





Här är den i alla fall. Ute på vägen, snabbt in i täta granplanteringen på andra sidan. Kan inte låta bli att undra över vad som orsakade dess panik. Såg den mig? Eller kanske, kanske den varg som lär stryka omkring i trakterna? Den har jag heller inget emot att träffa på.

7 kommentarer:

  1. Häftigt Klas, synd att det blev fler bilder.
    Så du går också och väntar på Vargen.
    Det hade varit en pulshöjare.

    SvaraRadera
  2. Vargen skulle vara ett häftigt möte! Grattis till mötet med vildsvinen och ja - de är lite lömska för trots att de är stora så plötsligt är de bara där.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna!
    Ni båda glada gossar är väl hyggliga och meddela mig när/om ni stöter på vargen?
    / Hälsningar,
    Klas

    SvaraRadera
  4. Hvilket møte!!Herre min hatt du var velredd??Ojj ojj ojj!!Den mammaen er sikkert farligt da den såg etter sitt barn som kansje var i nød!
    Etter som du skriver bor dere kansje i skogen og er glad med å plante blomster og sånt..så herligt Klas!

    Jeg er glad du kom deg vekk fra den redde moren og barnet i tide!eller skunne det godt galt hva?

    Har dere ulv også neimen så kuult!Håper du møter på den engang med din super telelinse!Det hadde vært fint å se !

    Ønsker deg og dine alt godt og ha en super weekend videre!

    Flott bilde!

    SvaraRadera
  5. ikke bare veldig flott bilde, men skikkelig SØT baby villsvin :))))Jeg skulle likt å se den kose seg bortover stien :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, visst hade det kunnat urarta till en farlig situation. Jag tror att grisarna vet vilken biologisk ras som skjuter på dem...
      Tack för ditt fina inlägg!
      / Klas

      Radera
  6. Ojoj vilken upplevelse! Att du fann dig att fota är imponerande! En riktigt bra bild där man kan känna av känslan :) Samtidigt skrämmande just med tanke på att man vet att det kan bli en väldigt otäck situation. Vargen ja... Den vill man ju se någon gång. Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera