lördag 28 oktober 2017

Omsorg för Naturen??För en knapp vecka sen spanade jag efter fågel vid en mindre damm när två bilar stannade till på en avtagsväg intill. Ut stiger flera grönklädda individer, hagelbössorna säkrade över arm. Utan att ägna mig minsta uppmärksamhet placerar de ut sig i tre av dammens hörn, snart hörs gevärsskott och upp åker fåglarna : Viggar, svanar, ägretter,smådopping. Och inte minst - änder.Vanliga, oansenliga som den här. Troligtvis utplacerade vid dammen som små, utfodrade för att stanna kvar under sommar och tidiga hösten. För att så förvandlas till objekt för skjutkåta s k jägare med sina sinande frysboxar hemma. Missta mig inte. Det finns riktiga jägare också. Men att kalla detta för jakt under kamratliga och sportsliga former är våldtäkt på ordens sanna innebörd.


Samma oblida öde stirrar även ovanstående fågelart i vitögat. Runt om skånska slott pågår ljusskygga aktiviteter. Inte sällan under täckmantel som "viltvård" eller liknande förvrängningar av en verklighet som ska kallas för vad den är. Slakt.

Inte blir det bättre av hela verksamheten ofta bedrivs med god ekonomisk avkastning för markägaren. Till ansvariga  : Reglera skiten. Snarast. Snälla.

3 kommentarer:

 1. Ja herregud, man tar sig för pannan och kan inte annat än förfasa sig. Men du, är det inte dessutom förbjudet med "jakt" i närheten av bebyggelse...vilket jag antar att dammen är?
  Jaja, även om det inte så är, borde vuxna människor förstå bättre...fy fan, säger jag!!

  SvaraRadera
 2. Hej, Gertie!
  Något sådant förbud känner jag inte till, sunt förnuft borde annars råda. En gåva som tyvärr inte alla utrustats med. För många år sen bedrevs fasanjakt på stycket intill vårt hus. Min kvinna kom - omedveten om detta - till häst på väg hem och hamnade mitt i vild skottlossning! Häst och ryttare blev såklart livrädda, endast tack vare sitt skickliga handlag med djuret kunde katastrofen undvikas.

  Man tar sig för pannan!!
  / Klas

  SvaraRadera
 3. Hei Deerhunter!

  Det var virkelig en flott header av Knoppsvanen.Så fint å se bloggen din igjen,Hilsen Anita

  SvaraRadera