söndag 29 april 2012

Kungligt sällskap......fick man inte sällan under februari - mars. Har lyckats lokalisera en bra lokal, i alla fall var den bra för då. Hur det ser ut nästa säsong är skrivet i stjärnorna. Denna gång trodde jag att jag fått en lång svit bilder att välja ur, men här svek min annars träffsäkra spotmätning. Jag körde bländarförval och fick - förutom dessa, då - hela serien 3,5 stegs överexponerad,  med rörelseoskärpa därtill. Detta har hänt en gång efteråt: kameran börjar exponera bildserien rätt men plötsligt växlar slutaren tempo.  Kanske dags för service? Det var i alla fall en upplevelse att se örnen svepa fram bakom  och över trädstammarna, slå ett par lovar över min person och därefter dra iväg. Bilderna är måttligt beskurna.

lördag 28 april 2012

Säger adjö till mina fågelvänner...

...och på återseende nästa säsong. Under hela mörka, kalla vintern har de stått för underhållning och dragit upp betraktarens mungipor på samma gång. Nästa säsong ska jag snickra till fler grenar runt automaterna så kanske, kanske den där sparvhöken som gäckat kameran två år i rad låter sig registreras.

torsdag 26 april 2012

Och nu till något helt annat.


Hade en riktigt härlig upplevelse om morgonen för ett par dar sedan. Djur efter djur siktades, hjort och hare, viltsvin och en uppsjö fåglar. Viltsvin, förresten. Första gången jag träffade på dem på nästan ett år. Så hårt jagade är de. Försmädligt nog ville ingen bli avporträtterad. Denna gången heller. På väg hem i bilen fick jag korn på fasantuppen, han bökade runt i marken. Just när jag trodde att det inte skulle bli någon bild här heller, ropade en annan hanne i närheten och upp åkte huvudet, tittade åt alla håll. Inklusive lilla mig. 

Inte som andra...


...att inte höra till, känna sig marginaliserad, utsatt för hot. Att vara liten kugge som växlat in på "fel" spår, bort från hjordens invanda mönster. Detta tänker jag på angående den tragiska händelsen i Landskrona alldeles nyligen.

tisdag 24 april 2012

Byggmästarefågel!


Byggmästare...? Jo, fågeln hoppade runt på räcket vid fågeltornet och som vi ser har den anlagt ett kritiskt betraktande av konstruktionen. Kanske hållfasthetsberäkning pågår eller kanske den bara funderar över vad dagens middag kommer att bjuda på. Vem vet? På tal om att inte veta. Kan någon ge ett ID på denna lilla varelse, besvärligt tagen som bilden är i motljuset?

Såg gulärla idag...
...och snabbt var kameran framme, serverad av min assistent för dagen. Hon var inte särskilt road av detta oavlönade arbete men lät sig mutas av löfte om senare fika på det lilla samhällets konditori. Träffade också på en byggnadskonstruktör, mer om detta vid annat tillfälle.

söndag 22 april 2012

04 :33, rapsfält och vithind


Det finns många små vägar där jag bor. Även i åkrarna. Bekväm som den verkar vara, utnyttjar hinden situationen så gott den förmår. När jag tänker efter har nog många av mina fotografier skapats med någon väg eller stig som bildmässig bakgrund. Jag och djuren är här på samma våglängd. Varför slåss mot grenar och jordhålor om man istället tryggt tar sig fram på bönders och skogsarbetares livsverk? Bilden ovan togs i allra första gryningsljuset och jo, jag tror att hinden faktiskt äter av rapsväxten.

fredag 20 april 2012


Från idag

                       
                                                                                                                            

Samma stare avporträtterad i gammal god heraldisk stil, fint ska det vara. Den satt vid vägkanten och var inte rädd för att stanna kvar när jag bromsade in bilen. Strax lyfte den och satte sig på stolpen där jag i lugn och ro fotograferade klart. Jag vet många djur som med fördel borde ta efter det mönstret! Annars var det en odramatisk dag, känns inte som att den riktiga våren kommit än. Med den ska väl småningom fler småfåglar dyka upp.

torsdag 19 april 2012

Forntid i nutid (2)För länge sedan. I en tid med naturliga svavelutsläpp från hotspots i överallt i jordytan. Tyst svävar fågeln in i bilden på jakt efter ätbart. Kanske en fallen urtidsödla, fåglarna lär ju härstamma från dinosaurier. Med lite fantasi kan ett fotografi föra en varsomhelst. Fastän det inte kan vara utfört före 1839, som bekant. Då kan man ju försöka få fotot att se ut som något annat: en handmålad tapet, kanske en gobeläng?

onsdag 18 april 2012

Forntid i nutid (1)Kanske det bara är jag men hägern lyckas locka fram något slags urtidstillstånd, som om tiden vrids tillbaka ett par miljoner år, när man ser dem i passande omgivning utan moderniteter. Bilden har i själva verket tagits på en industritomt en tidig morgon innan dånet från anläggningsmaskinerna startat. Fortsättning följer.

tisdag 17 april 2012

Harvärja nix!


Kämparna. Ingen domare här, inte
I närbild :


Den de antagligen slogs om :Man ska inte ha förutfattade meningar för att de är små och har viss gullighetsfaktor; detta var strid på liv och död. Tittar man noga ser man rivmärken i ansiktet och jag har även från andra källor förstått att harar kan bli riktigt aggressiva mot varandra.
På tal om aggressivitet. Läste i dagens tidning om en fullvuxen man som attackerats av en (1) svan och fick plikta med livet för att vara på fel ställe. Svanen dränkte mannen! Snacka om att det går vilt till därute.

söndag 15 april 2012

Favorit

En av attraktionerna just nu, tycker jag själv. Beror nog på att de är vänliga och lätta att komma inpå. Dessutom är tofsvipan inte ofta sedd på de amerikanska sajter jag brukar frekventera, med sitt annars stora överskott på fantastiska fågelbilder . Så denna känns lite lite speciell. Framöver blir det glest med inläggen i bloggen. Någon har förstört vår telelina och reparationen dröjer. Men redan nu utlovas att det kommer att handla om tungviktsboxning. Känsliga läsare varnas!

torsdag 12 april 2012

Flygtur!Detta är inte min bästa bild, jag är väl medveten om kvalitén. Men nån gång kan kanske de tankar innehållet väcker motivera publicering. Där jag fotograferade situationen i skogen tänkte jag inte så mycket på bocksprånget, inte mer än att det var synd den stack iväg så snabbt. Senare, vid redigeringen, ser man ovanstående. Och tänker. Tänker på Patrik Sjöberg och senare höjdhoppare som jag glömt namnet på. Hade det funnits en kombinationsgren som mätte höjd och längd skulle detta hopp blir svårslaget.

måndag 9 april 2012

Nyputsad och uttråkad!

Storspoven använder sin näbb som praktiskt putsverktyg medan den med uttråkad blick betraktar fotografens förehavanden. Men den får skylla sig själv när den nu valde att landa mitt framför ögonen på mig! De verkar vara godmodiga och ganska oblyga fåglar, tillsammans med den spektakulära näbben utgör den en fotografisk favorit.

söndag 8 april 2012

Svalan och ansiktetTittade på lite äldre bilder och fastnade för denna. Kunde inte greppa varför? Visst är fågeln skarpt återgiven och bakgrunden har måhända vissa måleriska kvaliteer, men...? Sedan såg jag det. Människoansiktet. Tips : Titta i övre, högra hörnet. En svala gör kanske ingen sommar, men tillsammans med denna gestalt kanske lyckas bättre.

lördag 7 april 2012

Men oxå om gångna tider eller ormvråk i två akter(2)

Så här på jobbet med väntat miserabelt väder för flera dagar framöver finns skäl till återblick. Till en av de där goa vinterdagarna. Med sommarintensivt ljus. Fågeln spanar från sin jordhög med vråkskarp blick, fram och tillbaka. I tilltagande blåst verkar den inte höra slutarljudet. Inte på en enda bild tittar den på fotografen. Eller bryr den sig bara inte? Mera? Tja, om inte annat vet jag numer hur nyfönad fågel skulle se ut, om någon nu skulle våga sig på det tricket.

torsdag 5 april 2012

Drömmar om framtidMed denna drömliknande bild från igår önskar jag alla läsare god påsk och allt gott i framtiden!

onsdag 4 april 2012

Isbrytaren siktats!Från igår. Nu kan alla andra småfåglar flytta hit, välkomna. Detta efter vad berättats mig av fågelkunnigt folk. Såg oxå en ensam stork flanera på ängarna. Tog många bilder, när den väl avancerat framåt nära nog tog minneskortet slut. Ridå!

tisdag 3 april 2012

Turistifierat?Böljande vågor, prunkande grönska, öppna ängar milt sluttande ner mot sjösidan. Bilden innehåller en del material man förväntar sig i turistbroschyren. Men den fräsande bränningen i bildens mitt berättar oxå om hårt väder och hägern med sitt förhistoriskt gälla läte vittnar om vildare tider. Jag kommer ihåg att när bilden togs rådde storm och sjösidan var enda trygga stället mot nerfallande träd! Framåtlutad stretar man sig fram och hunden var förankrad med karbinhake i bältet! Om fågeln var tyst eller skrek minns jag inte inte; allt ljud sugs upp av stormens elaka rytande. En dag att minnas, minsann.

måndag 2 april 2012

FamiljebestyrBilden från i höstas.