tisdag 18 juni 2024

Rödstjärt !





 

Bråda tider vid holken. Båda föräldrarna kämpar med matleveranserna till ungarna. Här honan som åtminstone denna dag gjorde merparten av jobbet.







Lite mer avspänd attityd från denne herrn, men - som sagt - båda slet ont. Bara det att den vackre hanen var benignt inställd på posering inför fotografen. Till åtminstone den senares fromma. 


onsdag 12 juni 2024

Några spännande typer...



Gök av den mer ovanliga färgen...





Särskilt intelligent törnskata...





Det eviga käbblet mellan kråkor och rovfåglar...





Den här slapp dock undan uppvaktningen...





Storspoven söker desperat efter vatten på de numer helt torrlagda ängarna...





- Kan ingen lyssna på mig !!? Jag vill ha sommaren tillbaka !



 


Tittar försiktigt, försiktigt fram bakom grenarna. Men kommer med ändå...

onsdag 5 juni 2024

Biätare (1)

 



Som en av de sista fågelfotografer besökte jag till sist sandtaget utanför Trelleborg, sedan några år sommarviste för biätaren. Först var de två, sen kom fyra till och nu tycks 20-talet fåglar valt att åtminstone inspektera platsen.





Biätare, ja. Och bin lär finnas i mängder i området. På bilden ovan ser man att vanlig, hederlig trollslända även den duger gott.





Sandtaget är närmsta granne till - en skytteklubb. Så emellanåt smäller det nog till. Märkligt nog tycks fåglar i allmänhet inte låta sig störas. Ta populationen i min hemmasjö, t ex. Gränsar till P7, pansarregementet. Här dånar och smattrar tunga vapen 7 dar i veckan. Och har gjort så under lång tid utan att sjön avfåglats. Med tiden härdas väl de små liven.






För oss som älskar att fotografera djur gäller axiomet att brännvidd kan vi aldrig få för mycket av. I sandtaget utanför Trelleborg får jag dock erkänna att jag kom dit med för mycket tele. Att fotografera BIF´s blev en rejäl utmaning så tänk på att ta med alternativa objektiv när/om ni besöker platsen.