lördag 26 maj 2018

LivsglädjeDet är nu tid för årets ungar att börja göra entré, ta upp sin plats i naturen. Låt mig för ett ögonblick glömma bort att många p g a predation får alltför kortlivade chanser och istället fotografiskt fokusera på här och nu. På ungars spontanitet och livsglädje. Som i bilden nedan där ällingen i dagarna lärt sig att på egen hand stå för födan. Här har den just upptäckt ett gott stycke ätbart grönt.Låt oss hoppas att det även fortsättningsvis går bra för just den här lille krumeluren. Vi människor - och kanske även andra varelser i vår herres hagar - kan behöva påminnas om den livslust vi själva en gång excellerade i.

Bilden togs igår.
5 kommentarer:

 1. Härligt foto, tycker det lyser av både nyfikenhet och lekfullhet. En helt ny värld att uppleva. Och smaka.

  Visst försvinner många i predation, men icke att förglömma att de (predatorerna) också behöver lite mat för att få sina ungar flygga/på benen. Och arterna är ju så begåvade att de med stora förlustsiffror får stora kullar och tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i det du skriver. För egen del känns det ändå sorgligt att se samma familj decimerad med en eller fler individer för var gång. Till slut kanske en endaste unge vaktas av föräldrarna. Men visst. Jag gillar rovfåglar och andra rovdjur också. Kärrhökens ungar, t e x. De är minst lika skyddsvärda som någonsin något annat djurs. Den stora skillnaden är väl att dessa ungar sällan uppenbarar sig framför våra ögon.
   / Klas

   Radera
 2. Precis så är det, och rovfåglar överlag är ju betydligt färre än tex gräsänder eller de andra fåglarna på ängarna. Rävarna tar säkert en del, men deras ungar behöver ju också mätta magarna och det vet jag att vi vet båda två. Ser själv andungarna i parken i centrala Malmö där jag joggar ett par gånger i veckan försvinna i en takt som avslöjar att nog måsarna tar några av de minsta också. Det snackas ju även om att gädda och regnbåge kan ta dem, nu tror jag inte regnbågarna är så många eller stora att det spelar roll men gädda finns det säkert i dammen (liksom skarv och häger - häger vet jag kan ta fågelungar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Naturen är grym och ibland verkar den spela tombola med vilka som får bli vuxna eller dö.
   Både sorgligt och nödvändigt.

   / Klas

   Radera
 3. Fint bilde Klas.Jeg syns det er litt trist med predatorene som spiser unger men slik er livet den enes død dens andre levebrød..og så opprettholder de vel likevekten i naturen?Jeg mener vist hvert kull med ender får ti unger hver blir det vel litt mye??
  Ok.Her i Bergen sliter vi med varmen.30 grader hver dag i flere uker.Det skal vare en stund til-Så her er alt grønt og fint.Det blir vel en insektsommer tenker jegmed slik en varme.
  Ha det fint Klas og takk for titten flott bilde og tekst :))))

  SvaraRadera