torsdag 29 augusti 2024

Nattskärra !


 


En fantastisk sak, egentligen. Vid mitt bakhjul mitt på dagen i strålande solljus ! Först tänkte jag fågeln var död, kanske kraschat in mot bilen. Fotade med mobilen. Överhuvudtaget noll reaktion. 





Petade till den. Nu blev det fart ! Visade mig gapet. Ett hissande varningsläte, likt knölsvanens. Sen struttade den iväg, mot fårhagen.





Kom på att telefonen har teleläge, här ses resultatet från det. Fortfarande krypande bort från mig, kanske fågeln skadat sig ? Beklagar vitbalansen här. Har ingen större övning med att konvertera mobilens bilder till Tiff/Jpeg.






Nå, nu kunde skärran fotograferas med reguljära utrustningen. Den gömde sig snart i gräset men flög aldrig bort.


tisdag 20 augusti 2024

Mötte en trevlig fiskare



Plopp, plopp. Han - en hanfågel som synes - gör inte mycket väsen av sig. Ett knappt hörbart plaskande när hungern tränger på. 





Se så han spanar efter byte. Tydligen så mycket vatten i sjön att fisk finns på båda sidor av linan. Också ett sätt att mäta klimatförändringar...




 


Fram och tillbaka, ner och upp från linan. Såg ingen fångad fisk denna gång, men - skulle det senare visa sig - fler försök väntar. Men det tar vi vid annat tillfälle.



tisdag 13 augusti 2024

Ungarna


 


De är framme nu och de flesta har väl redan blivit till juveniler. Så låt oss blicka tillbaka, bara en månad eller så. Unge av svarthalsad dopping.






Storkarna ligger långt framme. Den här med skönt fjun på huvudet strövade alldeles under boet.




Backsvaleungar i typisk miljö.




Och den här är väl gulsparv, väl maskerad som den är.





Orädda simmade vuxen svan med sina ungar rakt mot fotografen - mig.




tisdag 6 augusti 2024

Livat i vassen !





Hade turen att springa på några juvenila skäggmesar som "flygtränade" i vassen. Ja, de kan ju redan flyga. Men lite uppvärmning skadar aldrig.







Ivrigt pingande med varandra såg de till att hålla avståndet till mig. Efter några glädjefyllda minuter försvann de. Har inte sett till någon enda individ sen dess. Så kan det också gå.