tisdag 31 januari 2017

Vad ?


Kanske någon kan hjälpa mig här?
Vi är några som disputerar över vad som visas i/vid harens mun. Frun tycker det är ett löv, jag menar att haren håller något slags grönsak väl förankrad mellan "käftarna".
Bilden är annars inget särskilt. Togs idag medan djuret sprang för allt det var värt upp och över strandängen. Kunde inte se något hotande, men som alltid vet den aktive bäst...Förstorad 225 %. Någon som vill uttrycka sin mening?

söndag 29 januari 2017

En favorit kom till mig !
Det fina vädret drog bort, ersattes av sedvanlig dimma.
Men innan dess kunde jag ta en bild - säsongens första, tror jag - på stjärtmes.

Alla som prövat på att fota dessa kära mesar vet om att de gärna driver omkring i mest otjänliga bland miljöer. Fotografiskt talat, förstås. Ofta högt uppe i träden, med lager på lager av täckande, överkorsande grenar framför, bakom, åt sidorna. Alltid en utmaning, sällan något gratis. I alla fall inte för mig.

Flocken förflyttade sig längs med kanalen och jag kunde hålla jämna steg. Fick säkert tiotalet fotograferingsmöjligheter men kände spontant att ingen direkt satt. Sen var fåglarna plötsligt borta. Ännu ett sumpat fotoäventyr, hann jag tänka.

I lugn och ro hemma hittade jag senare den här fågeln. Inte särskilt skarp på minneskortet, men får duga. Bakgrunden lockar med solstänk och jag behövde bara ta bort en enda anskrämlig gren i bildens kant. Voila!

fredag 27 januari 2017

Oh, boy! (vilket vackert väder...)


Härligt väder har vi haft i dagarna två. Och kanske, kanske även imorgon. Vilken present att få!
Bilden på svanarna från igår. Sent eftermiddagsljus, horisont och vattenspegel smälter samman till ett.Min polare Glada solar sig i det vanliga trädet. Verkar den inte lite ensam? Visst, rovfåglar opererar nästan alltid ensamma. Fågeln sjunger i alla fall ut ett klagande ljud. Från idag.


Också från idag. Tofsmesen landade bara några meter bort, just utom MFD. Blev så paff att jag helt glömde bort att exponeringskompensera och fått istället göra det i efterbearbetningen. Blir ju nu aldrig lika bra som att få det rätt redan i kameran. Men har lyft skuggorna två steg eller mer och är rätt nöjd med att även Canons modernare sensorer har reservkraft i skuggpartierna. Nästan obeskuren bild.

torsdag 26 januari 2017

Varför så blyga ?
OK, kanske skygga är bättre.
Efter många, många års fotograferande därute närde jag en önskan : Tänk om djur kunde skilja fotograf från jägare.
Då vore ju allt enklare. Vi fotograferar, djur stannar kvar och springer för livet först när jägare anländer. Perfekt, tyckte jag.
I samma ögonblick tanken slog mig insåg jag osannolikheten för dess uppfyllelse. Men drömma går ju...Jag får istället nöja mig med att betrakta skogens träd som bästa bundsförvanter. De irriterar förvisso genom att att stå i vägen för öppna vyer. Men djur där bakom tar skydd för oss tvåbenta varelser och och ett halvt djur kanske är bättre än inget alls?

tisdag 24 januari 2017

Grå, men inte medelmåttig...

Gråhäger i flykt. Tror inte fler ord behövs.söndag 22 januari 2017

Skogens lilla skatt (3)


Idag roade jag mig med småfågelfotografering, närmare bestämt på skogsfåglar. Vid en av universitetets matare - japp, detta med fågelmatning är även seriös forskning - påträffade jag de flesta av landsändens vinterskogsfåglar. I detta inlägg nöjer jag mig med tofsmesen.


- Hallå, tänker bara posera i denna ställning en sekund till. Så skjut!!-Hemskt vad du är trög, fotografen. Tur för dig jag inte har fingrar till v-tecknet bakom huvudet! Eller lust med annat bildsabb.
-Nå, det gick ju rätt bra till slut, får duga. Inbilla dig bara inte att jag sitter så här fint nästa gång, begriper du, va!?


Nä, inte ofta dessa speedkulor sitter kvar så snällt på grenen. Jag är tacksam. Hoppas det framgår att mesen vinkar åt er! Eller försökte den vifta bort mig?  Bara Skogen vet...

fredag 20 januari 2017

Trevnad & hungerVi är inte så många. Vi som försöker fotografiskt specialisera oss på ett eller annat matnyttigt i naturen. Som är ute där och när det händer. I vått och torrt, menar jag.

Desto roligare att träffa likasinnade. Som idag trevligt samtal på min promenad i skogen, totalt resultatlös i alla övriga avseenden. Men samtalet. Alltid intressant att få ta del av andras erfarenheter. Och de är många och oftast fascinerande.Här en bild som inte alls har något med detta att göra. Som jag ju skrev resulterade dagens utflykt inte i något fotomässigt resultat, inget ö h t. Så varför inte visa gårdagens?
Ormvråken landar framför min alltid lika hungriga objektivöppning. På väg till den frestande, upptinade räntan. Så kan också en fokuserad och hungrig rovfågel se ut!

torsdag 19 januari 2017

Genrebild Skånevinter ?

En - tror jag flera håller med om - typisk exteriör från bondens fält,  Skåne i januari nådens år 2017 - god fortsättning, förresten - med knappt med ljus under sen eftermiddag och en råget betande blast. Lugn som filbunken själv tittade hon förbi min högra sida. Kanske hoppades få syn på något intressantare ?

Redan har ljuset blivit något bättre sen veckorna bilden togs. I själva verket är det bara en dryg månad till första flyttfåglarna återvänder. Om vi och de har turen på vår sida. Så vi håller ut ett tag till...

tisdag 17 januari 2017

Korn åt små fåglar...Antar jägare lag ut den. Åteln. Häromdagen vimlade platsen av fotografer med sina jättetelen framme. Någon skymtades t o m smyga runt höbalarna... Fullt pådrag m a o.

Själv hade jag lite senare på eftermiddagen ingen större tur.. Nu hade nämligen fåglarna dragit till annat ställe. Kanske kylan blev för sträng ?  Örn med sin imponerande näbb kan säkert hacka sig genom även det mest djupfrysta renset. Örn siktades oxå. Tyvärr flög den bort så fort jag visade intresse.

På bild ovan en glada som störtdyker ner på räntan, som en del jägare kallar renset. Detta hände tidigt idag och nu hade uppenbart tempen stigit tillräckligt. Nu gick det att frossa.


En annan glada från söndagens kalla väder. Slog sina lovar runt bytet utan att vilja / kunna ta för sig. Undrar om där finns något kvar att titta på imorgon?

söndag 15 januari 2017

Diverse.
Märkligaste bakgrunden ?!
Bark med mossa på. Eller vad?
Jag blir inte klok på vitbalansen. Kameran normalinställning skapade en rödaktig bild, men det här gröna... Jag tycker att fågeln återges någotsånär rätt, i alla fall. Och då bör bakgrunden hänga med. Bara det att den gör det inte i detta fall.


Strax därpå kom denna som jag tror är en svartmes. Jag sitter ute i skogen i gömslet.Ahhh, trädkryparen anländer. Gott om småfåglar denna dag.

torsdag 12 januari 2017

Total avkoppling ?

Roligt inslag förra året var att så många skäggmesar klarat sig över vintern. Mot höstkanten levde de verkligen upp och var faktiskt ganska enkla att sensorisera.

På bild en individ som riktigt njuter av tillvaron. Tänk dessa dagar att själv få sitta i skuggan av en palm under värmande, generös sol. Bara paraplydrinken som fattas...Trevligt att min lilla sjö skapat sån söderhavsmiljö!? Längtar man till sommaren, eller? Även om dessa bilder togs i sköna september.

tisdag 10 januari 2017

Färg, färgDessa grå dagar. Under dessa grå dagar kanske en färgbomb lättar upp?
Grått? Nja, Deerhunter har senaste dagarna mest sett rött. Stora problem med datorn som fått OS ominstallerat och med denna  tvingande "uppdatering" förlorat en del funktioner. Går det inte längre att öppna bilder i Windows Photoviewer? Istället detta Photo där inte ens bildtiteln kan ändras...
Nå, nån gång löser jag kanske det problemet.
Fasantuppen fick visa upp sina granna färger under en trevlig bilutflykt i oktober månad förra året. Nä, bilden gick inte att zooma ut.

söndag 8 januari 2017

Gyllene tillvaro ?

Guld är inte allt som glimmar, som bekant. Inga guldklimpar, dessa fåglar heller. Men de är fotograferade i ljus som tar med sig stänk av guld in i motiven. Överst steglitsar i vackert eftermiddagsljus. Jag tror de här fåglarna gillar att vara i solljus. I alla fall nästan bara fina höst- och vinterdagar jag lyckats få korn på dem, vill jag minnas.
Knipan simmar runt i högkaratig akvatisk miljö. Ahhh, tänk att få snorkla där och då. Så mycket lättare det skulle bli att ta bilderna... Men här en fågel som trots allt visar sig från sin ljusa sida. Hmmm, säg mig en varelse som inte gillar solen?

fredag 6 januari 2017

Sällsynt gäst i söder?
Europas minsta fågel har hittills denna vinter knappt ens varit synlig i landets södra landsände. I alla fall inte där jag vistats. Men så, högt upp i en gran, gick en omkring och pickade mat ur barkspringorna.
Europas minsta var det. Ändå ser ju fågeln rejält överdimensionerad ut i förhållande till sina pinnar till ben, tycker ni inte?Blir det några fler kungsfåglar i bloggen detta år?
Kanske nu när kylan satt in över hela landet. Det är trots allt skillnad på 14 minusgrader och fyrtio. Hoppas kan man ju.

onsdag 4 januari 2017

Djur och djupa skuggorI skogen en eftermiddag med snabbt avtagande ljus som karaktäriserade förra årets december.
En råget intresserar sig för något.
En naturfotograf bestämde sig för att fotografera.
tisdag 3 januari 2017

Tålig fågelDjur få utstå många plågor. Regn och vind är bara några.De kan ju inte alltid stänga sig in i skydd utan måste anpassa sig till Magens krav. Ska den tystas måste mat fyllas på. Även under oväder. Fotografen hade inga såna bekymmer. Bilden togs från plåtgömslet efter en fyllig brunch. Orättvist? Javisst, utan tvivel. Ibland är det gott vara människa...

söndag 1 januari 2017

TystnadPersonligen är jag inte så mycket för nyårsfirandet med raketer och kastade bomber. Djuren i stallet gillar det inte alls och mina hundar har alltid plågats svårt. Nu har krevaderna lagt sig, tystnad istället tassat in. Då vill jag visa en bild som för mig signalerar stum rymd, endast då och då avbruten av skarvars låga gläfsande.Uppe i tornet härskade friden, bara vindens susande testade örat. Sen eftermiddag i december och dagslevande djuren börjar komma till ro. Från skarvarnas träd lyfter en individ, på väg mot okänt uudrag.